Háromszor annyi eső esett, mint szokott

eső, zivatar, esernyő
Vágólapra másolva!
Közel háromszor annyi csapadékot hozott eddig az október, mint a sokéves átlag, és még közel sincs itt a hónap vége. Mindazonáltal eddig súlyos károkról nem jött híradás.
Vágólapra másolva!

A hónap legnedvesebb napja eddig október 19. volt, a 22,6 milliméter eső jóval meghaladja az 1981–2010-es sokéves átlagot, az 1,6 millimétert. Az október 14-ével elkezdődött esős időszakban érkező csapadékrendszer érdekessége, hogy egy elhaló hurrikánt olvasztott magába, innen származik a rendszer nagy nedvességtartalma.

Októberben egyébként

a sokéves havi országos csapadék átlag 42,6 milliméter, ehhez képest máig 113,2 mm hullott,

és még nincs vége a hónapnak! Hasonlóan esősnek számított az idei szeptember is: az első őszi hónapban a sokéves havi országos csapadék átlag 54,7 milliméter, ehhez képest 2015 szeptemberében 63,4 millimétert mértek - tájékoztatta az Origót az Országos Meteorológiai Szolgálat.

A Rába felső szakaszain lehet készültség

A rendkívül nedves időjárás miatt Nyugat-Magyarországon sokfelé magasabb a vízállás, ami helyenként árvízi készültséget is jelent, mivel kisebb árhullámok vonulnak le a Rábán, a Murán és a Dráván, mondta az Origónak Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság sajtóreferense.

Tavaly szeptemberben rekordvízállás volt a Murán Forrás: MTI/Varga György

Az Országos Vízjelző Szolgálat előrejelzése szerint a Rába felső szakaszain kell arra számítani, hogy az elsőfokú árvízvédelmi fokozatot megközelítő vagy azt meghaladó vízszintemelkedések alakulnak ki – tehát valószínűleg csak a Rábán kell majd árvízvédelmi készültséget elrendelni.

Árvízvédelmi szempontból eddig pluszköltségek nem merültek fel

az elmúlt hetek esőzései miatt. A magyarországi folyók közül csak a Zalának és a Zagyvának van az országban vízgyűjtője – kizárólag a magyarországi csapadék mennyisége csak ennél a két folyónál számít a vízállásnál –, árvízvédekezés szempontjából fontosabb, hogy a környező országok vízgyűjtő területein mennyi csapadék hullik.

Költségnövekedésre számítanak a gazdák

Nem keletkeztek a vállalkozásoknál és a lakosságnál a megszokottnál komolyabb károk. Külön adatgyűjtés ugyan nem volt, de a Mabisz becslése szerint jelentős mértékben nem növekedtek a bejelentett kárigények az elmúlt napokban.

Rengeteg eső esett októberben Forrás: Thinkstock

A betakarítás nagyjából a tavalyi ütemnek megfelelően halad. Nagyobb elmaradások inkább az őszi vetésnél lehetnek. Számos helyen nehezen megközelíthetőek a földterületek, ami hátráltatja a munkálatokat. A költségeken persze meglátszik majd a szokatlan időjárás. Gondolva itt elsősorban az üzemanyag- és szárítási kiadásokra.

Figyelmeztetés: brutális mennyiségű csapadék eshethttp://www.life.hu/news/20151014-az-idojaras-elorejelzes-szerint-szerdan-es-csutortokon-hatalmas-mennyisegu-csapadek-eshet.html