Másfél százalékkal is csökkentheti a GDP-t a dízelbotrány

Volkswagen with autumn leaves lsn VW VOLKSWAGEN SQUARE FORMAT
Bright autumn leaves on the hood of a VW Polo in Leipzig, Germany, 8 October 2015. PHOTO: JAN WOITAS/DPA
Vágólapra másolva!
A bruttó hazai összterméket akár 1-1,5 százalékkal is csökkentheti jövőre a dízelbotrány miatti visszaesés a termelésben, hosszú távon ugyanakkor kedvező hatása is lehet a magyar vállalkozói környezetre, ha a cégek fejlesztik tevékenységüket az Export Kooperáció kedden.
Vágólapra másolva!

Az Export Kooperáció a Budapest Bank, a Coface hitelbiztosító és az M27 Absolvo tanácsadó cég közös projektje, amelynek célja, hogy felkészítse a kis- és közepes vállalkozásokat (kkv) az exporttevékenységre.

Rövid időre nagy baj

Gyurácz Németh Iván, az M27 ABSOLVO tanácsadó cég partnere a közleményben úgy fogalmazott: a vállalkozásoknak mindig a legrosszabb esettel érdemes számolniuk, a dízelbotránnyal a beszállító cégek számára is világossá vált, hogy "biztosnak hitt partnerek kerülhetnek rövid időn belül nagy bajba". Szerinte hosszú távon

más iparágak, például az elektronika felé való nyitással lehet csökkenteni a függőséget.

A nagy cégek most sokkal nyitottabbak az innovatív megoldások és ötletek felé - jegyezte meg.

Póka Valentin, a Coface hitelbiztosító kereskedelmi igazgatója a közleményben kifejtette, hogy az európai uniós források miatt a cégek nem feltétlenül a piaci szempontoknak megfelelően fejlesztettek eddig.

Nem nálunk építenek le

Az Audi győri gyára hatékonyan működő egység, és Magyarországon az érintett motorokat már nem gyártják, ha valahol vissza akarnak venni a termelésből, akkor a logika azt diktálná, hogy ne itt tegyék meg - fogalmazott a közleményben Tóth Viktor, a Budapest Bank vállalati üzletágvezetője.

Továbbra is az export, ezen belül a magyar autóipari beszállítók hajtják majd a magyar gazdasági növekedését

- tette hozzá.

Az Egyesült Államok Környezetvédelmi Ügynöksége (EPA) szeptember 18-án vádolta meg a legnagyobb európai autógyártó vállalatot, hogy olyan szoftvert telepített 482 ezer dízelüzemű járműbe, amelynek segítségével kijátszhatók a károsanyag-kibocsátásra vonatkozó amerikai előírások. A Volkswagen elismerte, hogy mintegy 11 millió, EA 189 típusú motorral üzemelő autó a manipuláció révén csak a próbapadon tartja a határérték alatt az emissziós értékeket, normál üzemmódban azonban nem. A 11 millióból 8 millió kocsit az Európai Unióban adtak el.