Nincs szükség a cigarettás dobozok egységes csomagolására, csak a feketepiac járna vele jól, állítja a Dohányipari Befektetők Magyarországi Szövetsége, ami szerint a kormánynak felül kellene vizsgálnia az egységes csomagolás bevezetésének tervét. 

A Dohányipari Befektetők Magyarországi Szövetsége szerint a dohánytermékek egységes csomagolása drasztikus beavatkozás lenne a magyarországi piaci viszonyokba, ugyanakkor nem eredményezné a remélt egészségügyi hatásokat, inkább a feketepiacot növelné.
Az egységes csomagolásra Magyarországon nincs szükség” - szögezi le a szövetség.

Ahogy azt az Origo is megírta, jövő májustól dohánytermékeket csak egységes, márkasemleges csomagolásban lehet forgalomba hozni az EU-ban. A logók lekerülnek a dobozokról, az egyetlen különbség az eltérő cigaretták között a név és a dohánytípus lesz.

Egyre több fiatal gyújt rá

A DBMSZ szerint az elmúlt 4-5 évben a kormány már intézkedéscsomagot fogadott el a nemdohányzók védelmében, és ennek hatására 5 százalékkal növekedett a nemdohányzó fiatalok aránya 2013-ra, és csökkent a dohányzók száma.

Forrás: Thinkstock


Idézik Ausztrália példáját is, egyedül ebben az országban vezették be az egységes csomagolást eddig. Ausztrál kormányzati összesítés alapján ott a fiatalkorúak dohányzása a 2010–2013-as időszakban több mint 30 százalékkal nőtt, 2,5-ről 3,4 százalékra. Az egységes csomagolás bevezetése óta a feketepiac is 25 százalékkal gyarapodott, a teljes fogyasztás 14,3 százalékát reprezentálja már.

A DBMSZ szerint az ausztrál tapasztalatok alapján az egységes csomagolással rosszul járhat az állam is, mert adóbevételtől esik el.Ugyanakkor nem éri el az egészségvédelmi célkitűzéseket, ezért az intézkedés fő haszonélvezői a feketepiaci csempészek lesznek. Ők ugyanis adófizetés nélkül árusítanak, és fiatalkorúakat is kiszolgálnak.

A kiskereskedelemnek is fájni fog

A majdani vesztesek közé sorolja a DBMSZ kiskereskedelmet is, mivel nőhet a kiszolgálás ideje és költsége, és romolhat a profitabilitás is, mert a fogyasztók a márkák láthatóságának hiánya miatt olcsóbb termékekre váltanak.

Forrás: MTI/NavA szövetség azt javasolja, hogy a kormány vizsgálja felül az egységes csomagolás bevezetésének tervét. A DBMSZ szerint inkább szolgálná a kormányzat egészségvédelmi céljait a feketepiac visszaszorítása, valamint oktatási programok beindítása. Németországban ez sikeresen és nagymértékben csökkentette a fiatalkorúak dohányzását - állítja a szövetség.