Görögország és a nemzetközi hitelezők képviselői szerdán Athénban megkezdték tárgyalásaikat, hogy értékeljék a 86 milliárd eurós segélycsomagért cserébe támasztott feltételek teljesítését. 

Evklídisz Cakalotosz görög pénzügyminiszter, valamint a hitelezők nevében Declan Costello (Európai Bizottság), Rasmus Rüffer (Európai Központi Bank/EKB), Nicola Giammarioli (Európai Stabilitási Mechanizmus/ESM) és Delia Velculescu (Nemzetközi Valutaalap/IMF) ma délelőtt Athénban tartott egyeztetést, amelyen a görög segélycsomag megvalósításához kapcsolódó gazdasági kiigazításokról folytak a megbeszélések. 

A nemzetközi hitelezők délután Jeójiosz Huliarakisz és Trifon Aleksziadisz pénzügyminiszter-helyettesekkel folytatják az egyeztetést, de immár az államháztartás helyzetét, a jövő évi költségvetés előirányzatait és a költségvetéssel összefüggő jogszabályokat tekintik át.

Újabb pénzekhez juthat hozzá Athén

Az ESM még augusztusban átutalta a három évre szóló, 86 milliárd eurós harmadik segélycsomag első, 26 milliárd eurós részletének felét, 13 milliárd eurót. Ennek java részét az athéni kormány az esedékes törlesztőrészletek kifizetésére fordította. A pénzhiánnyal küzdő Görögország újabb 2 milliárd eurót kaphat meg, ha sikerrel végződnek az első felülvizsgálati tárgyalások.

Ezt kell tennie a görög kormánynak

A görög parlament október 16-án fogadta el azt a salátatörvényt, amely a mentőprogramért cserébe elvárt megszorító intézkedések egy részét tartalmazza.

Így egyebek között emelték a nyugdíjkorhatárt és az egészségügyi járulékok mértékét, valamint korlátozták a korai nyugdíjazás lehetőségeit. A következő szakaszban rendezni kell az agrárvállalkozók adózását, emelik a magánoktatásra kivetett adót és egybeolvasztják a nyugdíjalapokat, ami további állami alkalmazottak leépítésével jár együtt.

Az athéni vezetés azt szeretné, ha a következő hónap végéig le tudnák zárni a tárgyalásokat, és így az év végére fel tudnák tőkésíteni a görög bankokat. Ez utóbbi célra az ESM 10 milliárd eurót különített el.

Görögországnak a 86 milliárd euró törlesztését 15 év múlva kell elkezdenie, és az összeget 32,5 év alatt kell visszafizetnie.