November 1-jétől fontos változás a pályázatokban

Vágólapra másolva!
2015. november 1-től új közbeszerzési szabályokat kell alkalmazni a vállalkozásoknak az EU-s támogatásból megvalósított projektek esetében. A támogatás intenzitásától függetlenül, minden olyan esetben, ahol a támogatás meghaladja a 25 millió forintot, közbeszerzési eljárás lebonyolítására lesz szükség.
Vágólapra másolva!

A törvény a 2015. november 1-e utáni beszerzésekre vonatkozik. Ha tehát egy vállalkozás ma megrendeli a pályázatban tervezett eszközöket, szolgáltatásokat, beruházást, még nem kell alkalmazni az új szabályt.

„Az új törvény nagyobb versenyt, átláthatóságot biztosít, ám természetesen ennek ára van – mondta Essősy Zsombor, a MAPI Fejlesztési Iroda Zrt. vezérigazgatója. – Alaposabb szakértői munkára lesz szükség, komoly felkészülést és tudást igényel, ha egy vállalkozás nem szeretné a jövőben visszafizetni a megnyert támogatását közbeszerzési nem megfelelősség miatt.”

Két példa a számításra

A vállalkozás november 2-án vesz egy esztergagépet 100 millió forintért, 30 százalékos támogatás mellett. A támogatás értéke 30 millió – ezért közbeszerzési eljárásra van szükség.

A vállalkozás november 2-án vesz egy targoncát 20 millió forintért, 70 százalékos támogatás mellett. A támogatás értéke nem éri el a 25 millió forintot – ezért nincs szükség közbeszerzési eljárásra.

„Magyarország jövő évi gazdasági növekedése egyértelműen az Európai Uniós pénzek lehívásán múlik, amihez a következő 9 hónapban 3000 milliárd forint összegű pályázatot kell kiírni. Ez a becslés még nem számol a közbeszerzési törvény módosításának hatásával. Az biztosnak tűnik, hogy egyszerűsíteni nem fogja a kifizetést – tette hozzá Essősy. – A többi majd a tényleges végrehajtáson múlik.”