Simicska a TV2-vel torolná meg a Közgépet

simicska lajos sárvári lovascentrum ló ügető
Vágólapra másolva!
A TV2 körüli hercehurcával visszatért a médiához az Orbán–Simicska-háború hadszíntere: Simicska Lajos építőipari cégét kizárták a közbeszerzésekből, földjeit elárverezik, plakáthelyeit visszavennék, ő viszont médiaportfóliójához hozzácsapná az egyik legnagyobb kereskedelmi tévét. A Simicska-birodalom hányattatásai nem érnének véget, de egy ütést legalább ő is bevinne. Mindenesetre az építőiparban még mindig minden ötödik forint a Közgéphez, illetve társaihoz vándorol.
Vágólapra másolva!

Simicska Lajos cégbirodalmának ékköve a Közgép Zrt., amely csak tavaly 13 milliárd forint adózott eredményt ért el – ebből osztalékként ki is fizettek 11 milliárdot a tulajdonosoknak.

Az építőiparban a lehetőségek érezhetően szűkülnek: 2014 nyara óta folyamatosan csökken a szektor szerződésállománya, ami azt mutatja, hogy összesen mennyi munka is van jelenleg az iparágban. A jelenség elsősorban az uniós finanszírozási ciklus végének köszönhető – a kormány ez előtt igyekezett minden uniós támogatást felhasználni, és rengeteg pályázatot írt ki.

Fogynak a megrendelések Forrás: MTI/Bugány János

Tavaly február és július között folyamatosan 1000 milliárd forint felett volt a szerződésállomány értéke, ami idén augusztusban közel a felére, 521 milliárd forintra csökkent.

Ez az összeg még mindig nem kirívóan alacsony, hiszen a 2007-13-as finanszírozási ciklus vége előtt nagyságrendileg 500 milliárd forint körül mozgott a szerződésállomány.

Az eleve csökkenő állami megrendelések mellett a Közgépet ráadásul minden közbeszerzéstől eltiltották három évre. Simicska Lajos cége bírósághoz fordult, amely a Közgép számára pozitív végzést hozott szeptember közepén, azonban a Közbeszerzési Hatóság továbbra is a kizárt ajánlattevők között tartja számon az állami megrendelések korábbi királyát.

Még van munka

A közbeszerzési határozatok alapján a Közgép (és adott esetben konzorciumbéli társai) folyamatban lévő (korábban leszerződött, de még le nem zárult) megbízásai hozzávetőleg 100-120 milliárd forintot tesznek ki a Népszabadság becslése szerint.

Korábban Szijjártó Péter futsalcsapatát is szponzorálták Fotó: Origo

Az nem ismert, hogy ebből valójában mekkora rész a Közgépé, mert Simicska Lajos cége többnyire konzorcium tagjaként indult a közbeszerzéseken – az adott cégek közötti leosztás pedig üzleti titok. Iparági forrásunk szerint nagyságrendileg stimmelhet a cikk becslése. Ez azt jelenti, hogy

jelenleg durván minden ötödik forint az építőiparban a Közgéphez köthető,

hiszen a teljes iparági szerződésállomány alig több mint 500 milliárd forint.

Ez az arány korábban még ennél is nagyobb volt. A lap szerint a konzorciumi partnerekkel karöltve tavaly a 430 milliárd forintot is meghaladta a Közgép által megkötött szerződések értéke. Ekkor, 2014-ben az építőiparban 757 és 1058 milliárd forint között mozgott a teljes szerződésállomány, ami alapján minden második-harmadik forint Simicska Lajos építőipari érdekeltségeinek bevételét növelte.

Az eltiltással milliárdokat buknak

A Közgép eltiltása miatt egyelőre nem számíthat állami megrendelésekre, ráadásul az építőipari cég eleve olyan ágazatban tevékenykedik, ahol az államon kívül nincs is más megrendelő. Simicska Lajos cége százmilliós, milliárdos tenderekről csúszik le minden egyes hónapban, amíg nem indulhat a közbeszerzéseken.

Július végén egy másik, a Közgéphez több szállal is kötődő építőipari céget is kizártak a közbeszerzésekből. A Világgazdaság cikke szerint a Pentavia Kft.-t 2007-ben még családi bt.-ként alapította Szőke Gábor, aki jelenleg a Közgép cégjegyzésre jogosult dolgozója.

A kft.-vé alakult Pentaviát 2010-ben vásárolta meg a Green Venture Invest AG, amely a lap szerint ugyanazon a svájci címen volt bejegyezve, mint akkor a Simicska Lajos és Nyerges Zsolt tulajdonában lévő Basis Invest GmbH. A Pentavia végül a Green Venture-től ahhoz a Nagy Zoltánhoz került 2010-ben, aki korábban a Közgép vezetője és igazgatósági tagja volt.

Hatalmas a Simicska-birodalom

Simicska Lajos hosszú utat tett meg, céghálóját lassan és jórészt rejtve építette fel. Gazdasági birodalma óriási. A Forbes listája szerint ő a 16. leggazdagabb magyar.

A földjeit is vinnék

Simicska Lajos nemcsak az építőiparban kapja a pofonokat, de az államtól bérelt földjeit is elárverezik: a Nemzeti Földalap október közepén öt megyében jelentette meg az árverési felszólításokat, az árverések legkorábban november 16-án kezdődhetnek. A lista elején pedig Simicska Lajos és Nyerges Zsolt földjei találhatóak. Az Agrárszektor.hu a K-Monitorra hivatkozva azt írta, hogy a két nagybefektetőhöz köthető cégek

tavaly 25 ezer hektár után vettek fel állami támogatást.

Egy kimutatás szerint a Simicska Lajoshoz és Nyerges Zsolthoz köthető Mezort-csoport 2013-ban összesen több mint 5 milliárd forintnyi agrártámogatást kapott az államtól.

Simicskáék bérleti szerződései az árverések után is érvényesek maradnak – a földeket 2001-ben 50 évre kapták bérbe az államtól –, de a leendő vevők és a mostani bérlők között az árakról kialakulhat vita.

Vége lehet a plakátbiznisznek is

A 2010-es kormányváltás után az állam milliárdokat kezdett el költeni különböző köztéri reklámkampányokra – ezeknek a hirdetéseknek a jelentős része pedig éppen a Simicska Lajoshoz köthető cégek felületein jelent meg. Az egyik ilyen cég, a Publimont Kft. 2011-ben már több mint 1 milliárd forint adózott eredményt ért el, majd tavaly és tavalyelőtt az adózott profit már meghaladta a 3 milliárd forintot is.

Sok pénzt hoztak a plakátok is Fotó: Origo

Az eredményes éveknek ugyanakkor vége lehet, mert a fideszes Kocsis Máté és Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes szakítani akar a Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó reklámcéggel, amely csaknem 800, frekventált helyen lévő hirdetési felület tulajdonosa Budapesten. Szerintük a Mahir Cityposter Kft. – amelynek az egyik ügyvezetője a TV2-re pályázó Fonyó Károly – keveset fizet, ráadásul nem tartja be a szerződésben vállaltakat, ezért

felbontanák a 25 évre szóló megállapodást.

Simicska médiabirodalmát is megpróbálták szétcsapni

Szintén az Orbán–Simicska-háború egyik következménye, hogy az elmúlt fél évben mondhatni lecserélődött a Fidesz-közeli sajtó. Miután megromlott az egykori kollégiumi szobatársak viszonya, az egyszeri fideszes már nem vehet csak úgy Magyar Nemzetet, mert az Kövér László házelnök szerint már ellenzéki.

Liszkay Gábor és Simicska Lajos hallgatja Németh Lászlónét Fotó: Origo

Mielőtt Liszkay Gáborék (korábbi tulajdonos-főszerkesztő) otthagyták volna a Magyar Nemzetet, az akkor még kormányközeli napilap mellett olyan orgánumok álltak a Fidesz mögött, mint a Hír TV, a Lánchíd Rádió, a Class FM, Music FM, a Metropol, vagy éppen a Heti Válasz, de ide lehet még sorolni az akkori Napi Gazdaságot is. Tehát amikor a rezsit kellett csökkenteni, akkor Simicskáék médiabirodalma beállt a Fidesz és a kormány mögé, és még a csapból is a rezsicsökkentés folyt.

Óriási pénzeket hozott a médiabirodalom

Csak 2012-ben 27,6 milliárdos forgalom mellett 4,8 milliárd forint nyereséget termelt a Simicska Lajos, Nyerges Zsolt, Fonyó Károly és Liszkay Gábor Fidesz-közeli üzletemberek tulajdoni érdekeltségébe tartozó médiaportfólió. A Kreatív Online cikkéből az is kiderült, hogy a tulajdonosoknak több mint 3 milliárd forintot fizettek ki osztalékként.

A vállalkozó „gecizése” után azonban átrendeződött a kormányközeli média: a tízmilliárdokból működő közmédiát nem elfelejtve ott van a Magyar Idők, amely a nemzetesekkel feltöltött Napi Gazdaságból jött létre (amit egyébként éppen Liszkay Gábor vett meg), elindult Habony Árpád új lapja, a Lokál, valamint lett „ellen-444” is 888 néven. Ehhez még hozzá lehet venni egy másik nagyvállalkozó, Széles Gábor lapját (Magyar Hírlap) és tévéjét (Echo TV) is. Ez utóbbi médiumok ugyanakkor elérésben, olvasottságban egyelőre biztosan nem tudják azt, amit a korábbi, Simicska-féle médiabirodalom.

Simicska és Vajna is a TV2-t akarja Fotó: Bielik István - Polyák Attila - Origo

Emiatt rendkívül fontos, hogy az eladósorba került TV2-t – ami az RTL Klub mellett az egyik legnagyobb kereskedelmi tévé – behúzzák-e Andy Vajnáék, vagy sem. Jelenleg ugyanis nagyon úgy fest, hogy Simicskáék megtorpedózták a filmipari kormánybiztos terveit. Két órával az után, hogy Andy Vajna bejelentette, megvette a TV2-t Yvonne Dederick és Simon Zsolt cégvezetőktől, Fonyó Károly cége, a Megapolis Média azt közölte, hogy ők, élve opciós jogukkal, már két nappal korábban megvették a csatornát.

Hosszú jogi hercehurcára van kilátás, azonban ha a TV2 mégis Simicskáékhoz kerülne, az óriási presztízsveszteséget okozna Andy Vajnáéknak. Hogy ez pénzben, befektetésben mit jelent Simicskáéknak, nem tudni, annyi azonban biztos, hogy ha nagyon fontos lett volna a TV2 a vállalkozónak, már rég éltek volna az opciós jogukkal.

Az elmúlt évek eredményeit elnézve a TV2-csoporthoz tartozó tévék várhatóan nem hoznának annyit a konyhára, amennyit a Közgép hozott a korábbi békeévekben, de az biztos, hogy Simicskáéknak látványos győzelmet jelentene a csatorna megszerzése.