Még többe kerülhet a Volkswagen-botrány

2015.10.22. 09:14

További pénzeket különíthet el a Volkswagen a károsanyag-kibocsátási botrány költségeinek fedezésére – mondta a VW vezérigazgatója szerdán. Az eddigi jelentős összeg mellett azonnal reagálni akarnak, ha esnek az eladások.

A Volkswagen az eddigi 6,5 milliárd euró felett további összegeket tehet félre, amennyiben az eladásai csökkennek – mondta Matthias Müller, a Volkswagen vezérigazgatója. A 6,5 milliárd ugyanis csak a visszahívásra vonatkozik – tette hozzá.

„Csak spekulálni tudunk a további lépésekről. Amennyiben változás áll be az értékesítési volumenben, gyorsan kívánunk reagálni” – idézi Müllert a CNBC.

Mindeközben Alsó-Szászország vezetője, Stefan Weil, aki a VW felügyelő bizottságának is tagja, azt közölte, hogy

októberben eddig stabilak voltak az eladások.

A Volkswagen emellett megerősítette, hogy az Európai Unión belül leállította azon új autók eladását, melyek azt a szoftvert tartalmazzák, amely csalhatott a dízel kibocsátási teszten.

Egyre növekvő költségek

A többletköltségekkel kapcsolatban egyébként már meg is jelentek az első vészharangok. A Sandford C. Bernstein pénzügyi cég például nemrégiben igen jelentősen visszavágta a Volkswagennel kapcsolatos várakozásait a várható pluszkiadások miatt – írja a Bloomberg. A cég szerint a VW-nek idén legalább 10, jövőre pedig 5 milliárd euróba fog kerülni a botrány. Meglátásuk szerint jelen állás szerint 15-20 milliárd eurós költségről kell majd beszélni.

Még Michael Horn, a Volkswagen amerikai üzletágának vezetője sem tudja pontosan belőni, mennyibe is fog ez a konszernnek kerültniForrás: AFP/Chip Somodevilla

De nem csak a visszahívásokkal és javításokkal kapcsolatos költségek nyomhatják a konszern vállát. Az autógyárnak szintén kompenzációt kell fizetni az autókereskedőknek az eladhatatlanná váló gépjárművek miatt. Az USA-ban már 325 fogyasztói kártérítési eljárás indult. Ehhez jöhet majd hozzá az amerikai környezetvédelmi hivatal vaskos bírsága, illetve az európai országokban indult eljárások is csinos büntetéseket vonhatnak maguk után.

A bírságok és kártérítések teljes összege akár a 30 milliárd eurót is meghaladhatja

a német Center of Automotive Management kalkulációi alapján. 

A Volkswagen egyébként fel van készülve egy nagyobb pénzügyi csapásra, amit jól mutat, hogy tavaly év végén 18,6 milliárd eurónyi készpénz állt az autógyártó rendelkezésére. Ezt a pozíciót erősíti az éves beruházások 1 milliárdos megvágása is, illetve a nem esszenciális projektek elhalasztása vagy felfüggesztése.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK