Az átlagemberek az európai válság nagy vesztesei

zseb, pénz, csőd
Vágólapra másolva!
Noha az európai Észak és Dél, illetve a magországok és a periféria közti különbségek régóta tárgyalt témák, az Európai Központi Bank legfrissebb adatai bizonyítják, hogy az európai pénzügyi válság során tovább nőtt a szakadék a régiók háztartásai között.
Vágólapra másolva!

A háztartások vagyoni változását tekintve az látszik, hogy 2009 és 2013 között az írek veszítették a legtöbbet, az egy főre jutó bukás közel 18 500 euró (5,7 millió forint) volt. Az sem meglepő, hogy a szintén erősen sújtott görögök és spanyolok is szorosan követik őket, 17 és 13 ezer eurós vagyonvesztéssel – írja a CNBC. Vélhetően nem kell sokat morfondírozni azon, hogy a magyar háztartásokat is milyen mértékben érintette a 2008 óta eltelt időszak.

Mindhárom országnak meg kellett küzdenie a válság során a csökkenő eszközárakkal, a magas munkanélküliséggel, illetve a közszféra bér- és költségcsökkentéseivel. Az adatok egyébként nem mutatják az Írországban és Spanyolországban végbement gazdasági fejlődés legutóbbi eredményeit.

Az írek szenvedtek, a hollandok és a németek dőzsöltek

Írország helyzete egyébként azért speciális, mert ott a háztartások vagyonuk aránytalanul nagy részét fektették ingatlanokba a válság előtti hitelbumm idején. A lakásárak Írországban némileg emelkedtek az elmúlt években, de még mindig nagyjából egyharmadával alacsonyabb értéket mutatnak a válság előtti szinteknél.

Ezzel szemben a Hollandiában és Németországban élő háztartások jelentős növekedést tapasztalhattak a vagyonukban

ugyanebben az időszakban. Míg az előbbi ország esetében az egy főre eső vagyon 33, addig a németeknél 19 ezer eurós bővülése volt megfigyelhető. A németek nem mellékesen sokkal nagyobb mértékben fektetnek ingatlanok helyett pénzügyi eszközökbe (például részvényekbe), melyeket erőteljesen felhajtottak az Európai Központi Bank válság alatti intézkedései, illetve az év elején indított eszközvásárlási program.