Beindult a kazáncsere - Ön mivel fűt?

gázkazán
Budapest, 2012. február 27. Egy lakó bekapcsol egy cirkóberendezést budapesti lakásában. MTI Fotó: Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
Idén októberig duplájára nőtt a kondenzációs gázkazánok iránti kereslet, a szeptember 26-án életbe lépett kazáncsere-rendelet és az ingatlanpiaci beruházások hatására pedig 10 százalékkal emelkedtek az eladások.
Vágólapra másolva!

Az uniós rendelet eredményeként a szokásosnál előbb indult be a kazánvásárlási szezon: míg az elmúlt években az első októberi hűvös hétvégén kezdték javíttatni vagy cserélni a készülékeket, az idén sokan már augusztusban elintézték a kazánjavítást vagy -cserét, közölte az épületgépészeti kis- és nagykereskedéssel foglalkozó Szerelvénybolt Kft.

Jól nézze meg, milyen kazánt vásárol!

Egy európai uniós bizottsági rendelet szerint 2015. szeptember 26-ától csak olyan gázkészülékeket lehet üzembe helyezni, amelyeknek szezonális hatásfoka legalább 86 százalék. Ezt a feltételt csak kondenzációs technológiával lehet elérni, az ilyen kazán a füstgáz hőjét is hasznosítja.

Egy szeptember közepén megjelent korányrendelet szerint az adott határnaptól az előírás csak a nem egyetemes szolgáltatási körbe tartozó cégekre és intézményekre kötelező. Az egyetemes szolgáltatási körnél (ide tartoznak jellemzően a lakossági fogyasztók) némi haladékot adtak a feltétel teljesítésére. Eszerint a vízmelegítő bojlerekre 2017. szeptember 26-tól vonatkoznak majd szigorúbb követelmények, míg a szilárd tüzelésű berendezéseknél 2018. szeptember 26-a a szigorítási határnap.

Egy kondenzációs kazán átlagosan 235 ezer forintba kerül a cég tájékoztatása szerint, ugyanakkor átlagosan 30 százalékot lehet spórolni egy kondenzációs készülékkel a hagyományos készülékekhez képest, bár ez nagyban függ a fűtési rendszer megfelelő kiépítésétől és az épület hőszigetelő képességétől is. A hagyományos kéményes készülék átlagos induló fogyasztói ára 130 ezer forint.

A kazáncsere minden tényezőt egybevéve mintegy 10 éven belül megtérül

- fejtette ki a vállalat. Évente mintegy 60 ezer gázkazán kerül forgalomba Magyarországon, ebből 2014-ben még csak 25-30 százalék volt a kondenzációs készülékek aránya, idén ez az arány már csaknem 50 százalék.

Lassan mindenhol bekapcsolják a kazánokat Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Az augusztus végéig legyártott és forgalomba helyezett gázkészülékeket hivatalosan még 2 évig értékesíthetik a forgalmazók, de az idei kereslet alapján előreláthatóan 1 éven belül szinte biztosan ki fognak futni a hagyományos készülékekből felhalmozott raktárkészletek, mivel egyes típusok már most sem érhetők el a cég tájékoztatása szerint.