Jó hírt kaphat Magyarország

hitelminősítő moody's
2014-10-11 00:00:00 NEW YORK - Credit rating company Moody's in New York. ANP XTRA LEX VAN LIESHOUT
Vágólapra másolva!
Londoni pénzügyi elemzők szerint van rá esély, hogy a Moody's Investors Service hitelminősítő a két hét múlva esedékes felülvizsgálaton osztályzatjavítás lehetőségére utaló pozitív kilátást ad a magyar államadós-besorolásra.
Vágólapra másolva!

A Morgan Stanley globális bankcsoport londoni befektetési részlegének elemzői az európai felzárkózó térség várható fejleményeiről összeállított, pénteken ismertetett helyzetértékelésükben közölték, hogy

derűlátóan ítélik meg Magyarország felminősítési esélyeit.

A ház szerint "már ideje lenne" pozitív hitelminősítői lépéseknek Magyarországgal kapcsolatban, és bár az egyik nagy nemzetközi hitelminősítő, a Standard & Poor's a néhány hete elvégzett legutóbbi felülvizsgálaton nem módosította a magyar besorolásokat, sem azok stabil kilátását, ez csak "halasztás".

Bőven lenne ok a javításra

A Morgan Stanley londoni elemzői szerint "bőségesen lenne indok" arra, hogy Magyarországot a hitelminősítők visszaemeljék a befektetési ajánlású adósosztályzati kategóriába.

November 6-án vizsgálja a magyar adósbesorolást a Moody's Forrás: ANP/AFP/Lex Van Lieshout

A ház szerint egyelőre valószínűleg korai lenne azt várni, hogy a Moody's Investors Service - amely november 6-án vizsgálja a magyar besorolást - már most megteszi ezt a lépést, de arra van esély, hogy ez

a hitelminősítő a jelenlegi stabilról pozitívra javítja a magyar szuverén adósbesorolás kilátását

a két hét múlva esedékes felülvizsgálaton.

A Morgan Stanley londoni elemzői szerint a Magyar Nemzeti Bank (MNB) önfinanszírozási programja is könnyíti a hitelminősítői osztályzatjavításokat, a külső adósságállomány csökkenésének gyorsításával. Mindemellett a devizahitelek átváltása is hozzájárult a magyar gazdaság külső sebezhetőségének mérséklődéséhez, és eltávolított egy "szerkezeti anomáliát" a magyar gazdaságpolitikából - hangsúlyozták pénteki elemzésükben a cég közgazdászai.

Még a bóvliban

A három nagy hitelminősítő, a Moody's, a Standard & Poor's és a Fitch Ratings egyaránt a befektetési ajánlású alapszinttől egy fokozattal elmaradó, "BB plusz/Ba1" besorolással tartja nyilván a hosszú lejáratú magyar szuverén devizaadósságot.

Fitch ratings, hitelminősítő, Párizs Forrás: AFP/Miguel Medina

A Fitch ugyanakkor - egyelőre egyedüliként a három cég közül - már felminősítés lehetőségére utaló pozitív kilátást tart érvényben Magyarországra.

Nem lépett az S&P

A magyar adósbesorolások legutóbbi hitelminősítői felülvizsgálatát a Standard & Poor's hajtotta végre szeptember 18-án. Bár a londoni elemzői közösségben az akkori felülvizsgálat előtt voltak olyan előrejelzések, amelyek azt valószínűsítették, hogy az S&P javíthatja a magyar adósbesorolás kilátását, a cég végül megerősítette, de nem módosította sem a devizában és forintban fennálló hosszú és rövid futamidejű szuverén kötelezettségek "BB plusz/B" szintű besorolását, sem annak stabil kilátását.

Két döntés lesz még az idén

A Standard & Poor's idei felülvizsgálati menetrendjében Magyarország már nem szerepel. Legközelebb, november 6-án a Moody's, majd november 20-án a Fitch Ratings vizsgálja a magyar adósbesorolásokat.