Gáz gazdagnak lenni

dollár siker befektetés pénz megtakarítás
Vágólapra másolva!
Sokan azt hisszük, hogy a legfelső egy százaléknak nincs semmi gondja, hiszen szupergazdagok, bármit megengedhetnek maguknak, pedig a pszichológusoknak egy külön csoportja specializálódott az elit mérhetetlen gazdagságából adódó problémáira.
Vágólapra másolva!

Vannak olyanok, akik bűntudatot éreznek a kirívó gazdagságuk miatt, míg mások arra panaszkodnak, hogy a mérhetetlen vagyon teljesen elszigeteli őket, és nem tudnak az érzelmeikről nyíltan beszélni – írja a MarketWatch.

Csak a pénzemért szeretnek?

Ez a legtöbbet feltett kérdés, amivel a pszichológusok szembesülnek. Az elit sokszor attól fél, hogy csak a mérhetetlen vagyonuk és befolyásuk miatt akarnak velük kapcsolatba kerülni, és senkit nem érdekel a karakterük, a személyiségük.

– panaszkodik Oprah Winfrey, a híres amerikai televíziós műsorvezető, illetve üzletasszony.

Az igazi hírnevet a saját nevével fémjelzett The Oprah Winfrey Show hozta meg, azóta pedig egyike a 20. és 21. század leggazdagabb és legbefolyásosabb amerikai személyiségeinek. Forrás: AFP

A nők jobban félnek

Különösen a tehetős hölgyek tartanak attól, hogy csak a pénztárcájuk tartalma miatt állnak velük szóba, ezért nem is választanak olyan partnert maguknak, aki alacsonyabb jövedelemmel rendelkeznek, mint ők – világít rá Fran Walfish, Beverly Hills-i gazdagokra specializálódott pszicho terapeuta.

Nagyobb felelősségtudat, nagyobb ambíció

A szupergazdagok sokszor érzik, hogy a tetemes vagyonból kötelességük segíteni a hátrányosabb helyzetű embertársaikon, vagy valami egyedülállót véghezvinni. Bill Gates például alapítványt hozott létre, hogy - többek között - felszámolja a maláriát Afrikában. A Facebook tulajdonosa, Mark Zuckerberg célja, hogy a világ minden egyes szegletét bekapcsolja a világhálóba.

Elon Musk, a Tesla alapítója 10 éven belül embert szeretne a Marsra küldeni, míg a Virgin America alapítója, Richard Branson a civilek számára tenné elérhetővé az űrutazást.

Elon Musk, a kreatív milliárdos Forrás: OnInnovation/Flickr

Mégsem boldogít a pénz?

A kutatók véleménye is megoszlik a kérdésben. Bizonyos mértékig boldogít a vagyon, hiszen nem kell aggódni az anyagi természetű problémák miatt, hisz minden biztosított: utazások, magániskolák, anyagi biztonság, stb. Az éremnek azonban mindez csak az egyik oldala.

Az érzelmek és a családi, emberi értékek nem vásárolhatók meg zöldhasún.

A körülrajongott vagy épp irigyelt gazdagok ugyanúgy küszködnek a párkapcsolataikban, a gyermeknevelés adta kihívásokkal, vagy igaz barátságok kialakításával.

Bár akadnak olyanok is, akik épp abba a hibába esnek, hogy a családot és az emberi kapcsolataikat rangsorolják a második helyre a pénz hajszolásával szemben.