Rég várt a világ ennyire egy ötéves tervet

Kína
A man looks up as he rides his electric bicycle along a street in Beijing on October 13, 2015. Chinese imports slumped nearly 18 percent last month, official figures showed October 13, highlighting the task facing the country's leaders as commodities prices slump on the back of a slowing growth in the world's second-largest economy. AFP PHOTO / WANG ZHAO
Vágólapra másolva!
Miközben mostanában a kínai gazdasági stimulusok kapcsán a legtöbb piaci szereplő általában a jegybanki beavatkozásokról beszél, a napokban inkább a kormányzati politikára szegeződik a világ szeme. Kína ugyanis a héten mutatja be a 2016-2020-ra vonatkozó ötéves tervének vázlatát, és sokan azt várják, hogy a vezetés jelentősebb gazdaságpolitikai ösztönzőket is bevet, hogy ellensúlyozza a kínai növekedés lassulását.
Vágólapra másolva!

A 2016 és 2020 közötti gazdaságpolitikai irányokat kijelölő tizenharmadik ötéves terv lesz a hétfőn kezdődő plenáris ülés központi témája Kínában. Noha

a GDP 2010-es szintjének 2020-ig történő megduplázása továbbra is vezető prioritás marad,

elemzők szerint a fiskális politika komoly hangsúlyt kaphat, beleértve az emelkedő költéseket is.

Alternatív növekedés

Az ötéves terv azt erősítheti meg, hogy Kína nem a Wall Street által előírt növekedési receptet – jegybanki módra végrehajtott mennyiségi lazítás – valósítja meg, hanem inkább a reformpolitikára és az infrastruktúra alapú stimulusra helyezi a hangsúlyt – mondta a CNBC-nek Mark Tinker, az AXA Framlington Asia vezetője.

A kínai gazdasági élénkítés az elemzők szemében lényegében kettéválik. Egyrészről ott van a kamatpolitika, amelyet inkább rövid távú, ciklikus eszköznek tartanak – legalábbis John Silvia, a Wells Fargo vezető közgazdásza így nyilatkozott – és ezzel párhuzamosan működik egy hosszabb távon érdekes strukturális átalakulás egy fogyasztásvezérelt gazdaság irányába, mely 5-20 évet vehet még igénybe.

Folyamatosan alakul át a kínai gazdaság - cél: sokkal jobban felpörgetni a fogyasztást Forrás: AFP/Str

Éppen ezért bár a kínai jegybank pénteken 25-25 bázisponttal csökkentette az egyéves betéti, illetve hitelezési kamatlábát (ez volt november óta a hatodik kamatvágás), a hosszú távú célok miatt jelentősebb figyelmet kaphat az ötéves terv.

Kiemelt fejlesztések

Hosszabb távon az internetes és olyan stratégiailag fontos iparágak kerülhetnek a fejlesztések középpontjába, mint az új generációs IT, az energia-megtakarítás, vagy a szolgáltatói szektor – hangsúlyozta David Cui, a Bank of America Merrill Lynch Kínával foglalkozó stratégája.

Hogy az állam mindezeket támogassa, Cui arra számít, hogy a kormány többek között gyorsíthatja a projektek elfogadását, adókedvezményeket és támogatásokat is biztosíthat, miközben az infrastrukturális beruházások mellett elsőbbségi hozzáférést nyújthat egyes finanszírozásokhoz.

Mindemellett az olyan közjóléti szektorok is kiemelt fontosságúak lehetnek, mint a helyközi közlekedés, a városi metrórendszerek, az ultra-magas feszültségű elektromos hálózatok, vagy az elektromos autók töltőállomásai és az egészségügy. Ezek különleges befektetési injekciókkal való támogatása pedig a magas minőség, a hatékonyság, az egyenlőség és a fenntarthatóság jegyében történhet – tette hozzá Cui.

Jó hír a piacoknak?

Az új ötéves terv intézkedéseiből pedig nemcsak a gazdaság profitálhat, de a piacok is beindulhatnak.

Mindazonáltal – hangsúlyozza a Vanda Research – akik valamilyen hatalmas durranásra várnak, akár csalódhatnak is. Valószínűbb ugyanis, hogy a kínai lépések csak csepegtetve épülnek majd be a gazdaságba, ami sokkal inkább a hosszú távú befektetőknek kedvezhet.

A Shanghai Composite index alakulása az elmúlt 1 évben Forrás: Investing.com

A fiskális stimulus azonban önmagában valószínűleg nem lesz elégséges. Éppen ezért a BNP Paribas közgazdásza, Jacqueline Rong arra számít, hogy az ülés után felgyorsulnak a reformintézkedések. A fiskális oldalon kívül ugyanis a pénzügyi piacok (ezen belül a tőkemérleg liberalizációs intézkedések) az állami tulajdonú vállalatok és intézmények reformjára is számítani lehet. Rong szerint pedig minderre azért van szükség, hogy előkészítse Kína új növekedési motorját.