Vannak órák, amik azokat is elcsábítják, akik nem rajonganak ezekért az ékszerekért. Ilyeneket árvereznek el hamarosan Genfben. Köztük katonai Rolexet és gyémántberakású luxuskarórát. 

November 10-én, Genfben tart óraárverést az egyik legnagyobb nemzetközi aukciósház, a Sotheby’s. Az árverésen a gyűjtők több tucat ritka órára licitálhatnak. A kínálat a háromezer dolláros (860 ezer forint) darabtól egészen a 332 ezer dollárra (90 milliós forintra) becsült ritkaságokon át az egymillió dollárosra (280 millió forintosra) becsült gyűjteményig terjed. A Bloomberg az árverésen kalapács alá kerülő órák közül mutatta be a legkülönlegesebbeket.

Egyenesen a fejlesztőktől

Az aukció legdrágább darabja furcsa módon nem valamelyik luxusórákat gyártó cégtől, hanem a kifejezetten elérhető árú karórákat kínáló Swatch svájci óragyártól származik. A tétel valójában nem egy tárgy, hanem több különféle ritkaság – órák, alkatrészek, dokumentumok – együttese, amelyeket egyszerre kínálnak eladásra.

A Swatch műanyag órája és annak tervrajzaForrás: sothebys.com

A gyűjteményt a Swatch óragyár két korábbi fejlesztője, Marlyse Schmid és Bernard Muller állította össze. Tartalmazza többek között a svájci óragyár első átlátszó modelljét (az óra műanyag pántja és számlapja is átlátszó, így látni lehet az óramű működését), illetve a fejlesztéskor készített tervrajzokat is. A gyűjtemény értékét egymillió dollárra (körülbelül 280 millióra forintra) becsülik.

Négy számlap

Több mint 332 ezer dollárra (90 millió forintra) becsülik az árverésen kínált, 2011-es Patek Philippe órát. A modellből csak pár tucat került kereskedelmi forgalomba. Az órának nem egy, hanem egyből négy számlapja is van, az egyik kisebb számlap tizedmásodperceket mutat, a másik kettő stopperóraként, illetve öröknaptárként működik.

A Patek Philippe 90 milliós órájaForrás: sothebys.com

Nem új technológia

Szintén bonyolult, ám sokkal régebbi darab a Longines 1940-es karórája. Ez a másodperceken túl szintén mér tizedmásodperceket, sőt, távolságot is.

Az aukciós ház legalább 307 000 dollárra (8,5 millió forintra) becsüli az értékét.

Távolságot is mérő óra 1940-bőlForrás: sothebys.com

Katonáknak és búvároknak

Kevesen tudják, de egyes híres óragyárak, köztük a Rolex és a svájci Breguet kifejezetten katonai célra is gyártott órákat. A novemberi árverésen egy ilyen, 1960-ban készült karórát is kikiáltanak. A Breguet-modellt pilóták számára rendszeresítették, a most kínált darabot rövid ideig használta is a francia légierő egyik tagja, ez még növeli is az értékét, jelenleg 20 500 dollárra (5,7 millió forintra) becsülik.

4,3 milliós Rolex az elegáns búvárkodáshozForrás: sothebys.com

Kifejezetten búvárok számára fejlesztett luxusórát a Rolex. A Double Red Sea-Dweller nevű, az 1970-es években forgalmazott karóra 610 méterig vízálló. A modell ritkaság, ezzel a külsővel csak pár évig gyártották, ezért kifejezetten Rolexre specializálódott gyűjtőknek ajánlják 15 400 dollár (4,3 millió forint) becsült értékben.

Inkább ékszer

Szintén szokatlan külsejű a 30 700 dollárra (8,5 millió forintra) becsült Patek Philippe Ellipse. Az óra számlapja helyén csak az óraszerkezetet lehet látni, amelyet aprólékos ötvösmunkával és drágakövekkel díszítettek.

Az órából kevesebb, mint 200 darab készült, inkább ékszer, mint időmérő.

18 karátos arany, 24 karát gyémántForrás: sothebys.com

Szintén ékszerszerű a Piaget Bracelet Watch („Karkötő-karóra”) nevű darab. A 28 600 dollárosra (8 millió forint) becsült óra pántja 18 karátos aranyból készült, amelyet 24 karátnyi gyémánttal díszítettek

Tömör arany, mégis olcsó

Tömör aranyból készült a Cartier-féle, art deco stílusú asztali óra külső burkolata. A modellt ébresztőórának szánták, ez a világító számlapból is kiderül.

Forrás: sothebys.com

A darab aranyburkolata ellenére az egyik legolcsóbb tétel az árverésen, valószínűleg azért, mert az aukciósház szerint nem minden darabja eredeti, mint írják, a mutatóit valószínűleg lecserélték. Így az órát „csak” 12 300 dollár (3,4 millió forint) értékűre becsülik.