Milliókat keres a leggazdagabb kínai, mialatt ön ezt a cikket elolvassa

vang csien-lin
(FILES) In this file picture taken on February 10, 2015, Wang Jianlin, chairman of Wanda Group, speaks at a ceremony in Beijing. China's richest man saw his fortune balloon by nearly 17 billion USD -- a sum larger than the GDP of Iceland -- in the past year, business magazine Forbes said on October 26, 2015. AFP PHOTO / FILES / Greg BAKER
Vágólapra másolva!
Egy év alatt megduplázta vagyonát Vang Csien-lin kínai üzletember, ezzel a Forbes magazin szerint ő lett a leggazdagabb kínai. Az üzletember főleg az ingatlanbizniszben és a szórakoztatóiparban érdekelt. Az ő kezében vannak többek közt a labdarúgó-világbajnokság közvetítési jogai, és nemrég vásárolt 20 százalékos részesedést az Atlético Madrid labdarúgóklubban.
Vágólapra másolva!

Egy év alatt jóval több mint duplájára, 13,2 milliárd dollárról 30 milliárd dollárra (8460 milliárd forintra) nőtt Vang Csien-lin kínai üzletember vagyona, aki ezáltal Kína leggazdagabb embere lett.

Eladta két cégét

A 100 leggazdagabb kínai listáját évről évre összeállító Forbes magazin rámutat: a Wanda vállalatcsoport alapítójának és elnökének vagyona annak ellenére szökött a magasba, hogy gyengélkedik a kínai gazdaság, ezen belül a tőzsde, és a cégbirodalom augusztusban egyetlen nap alatt 3,6 milliárd dolláros veszteséget szenvedett el a tőzsdén. Vang látványos gyarapodása főleg annak köszönhető, hogy tőzsdére dobta csoportjának két leányvállalatát.

A gazdagok jó emberek

"Jó dolog, ha az embernek pénze van" - jelentette ki Vang Csien-lin a lista október 26-ai, hétfői közzétételéhez kötődő rövid nyilvános szereplése során. A 61 milliárdos szerint

Vang szerint jelenleg Kínában jobban megéri kreatívan játszani a piaci erőkkel, mint a hagyományos hangyaszorgalomra támaszkodni.

Félpercenként négymillió forint

Az AFP hírügynökség szerint vagyongyarapodásának ütemét figyelembe véve a milliárdos vagyona 200 ezer dollárral (56,4 millió forinttal) nőtt azon hét perc alatt, amelyet hétfőn a nyilvánosság előtt töltött.

Ha ez a becslés pontos, és abból indulunk ki, hogy ennek a cikknek az elolvasása körülbelül fél percbe telik eddig a pontig, akkor Vang nagyjából négymillió forinttal lett gazdagabb, mióta ön olvasni kezdte.

Vang Csien-lin vagyona félpercenként négymillió forinttal nő Forrás: AFP/Greg Baker

Az Alibaba alapítóját váltotta

A főleg az ingatlanbizniszben és a szórakoztatóiparban érdekelt vállalatcsoport vezetője

a negyedik helyről ugrott az elsőre a Forbes listáján,

letaszítva a csúcsról Jack Ma üzletembert, az Alibaba online kereskedelmi óriáscég emblematikus alapítóját, akinek vagyona 21,8 milliárd dollárral csökkent a New York-i tőzsdén elszenvedett árfolyamveszteség miatt.

Övé a foci-vb-közvetítés

A Wanda 2012-ben lett világszerte ismert, amikor 2,6 milliárd dollárért megvásárolta az AMC Entertainment amerikai mozihálózatot. A csoport ez év elején 1,05 milliárd euróért megvette az Infront svájci sportmarketing-ügynökséget, amely egyebek közt a labdarúgó-világbajnokság közvetítési jogai fölött rendelkezik. Nemrég 20 százalékos részesedést vásárolt az Atlético Madrid labdarúgóklubban is.