Kiterítette lapjait az Apple

iphone 6s színek ausztrália
A customer inspects the new Apple iPhone 6s as it goes on sale in Sydney on September, 25, 2015. Apple launched the new iPhone 6s and iPhone 6s Plus on September 25 featuring 3D touch screen technology. AFP PHOTO / William WEST
Vágólapra másolva!
A keddi amerikai tőzsdezárás után tette közzé negyedéves gyorsjelentését az Apple, mely mind a bevételt, mind a főbb eredménysorokat tekintve felülmúlta az elemzői várakozásokat. Habár az iPhone-készülékeket még mindig két kézzel kapkodják, főle a kínai értékesítés pörög jól, ugyanakkor az elmúlt negyedévben eladott mennyiség picivel elmarad a piac által remélt számoktól. 
Vágólapra másolva!

Ha a főbb eredménysorokat nézzük, akkor az Apple verte a konszenzust, ugyanis az árbevétel 51,1 milliárd dollár helyett 51,5 milliárd dollárra emelkedett, míg a tisztított, részvényenkénti nettó profit 1,88 dollárral szemben 1,96 dollárra nőtt.

Érdemes megvizsgálni a főbb sarokpontokat is, melyekre kiemelt figyelem hárult. Az árbevétel 63 százalékát kitevő iPhone eladások 48,04 millió darabra kúsztak fel, ezzel ugyan sikerült a tavalyi bázisértéket meghaladni, de kevésnek bizonyult az elemzői várakozásokhoz képest. Meg kell jegyezni, a mobiltelefon eladások oroszlánrészét az iPhone 6/6 Plus és az 5-ös széria adta, hiszen a 6s modellek értékesítése csupán két nappal előzte meg a negyedéves zárást - derül ki az Equilor reggeli hírleveléből.

Apple készülékek értékesítése 2013. első negyedév óta Forrás: CNBC

A vállalat számára a legerősebb időszak még csak most érkezik,

a karácsonyi szezonban az Apple 75,5-77,5 milliárd dolláros bevétellel számol. Ez az érték meghaladná a tavalyi bázist, továbbá az eddigi konszenzust is.

Pozitívum, hogy minden várakozást felülmúlt a cég bruttó eredményhányada, mely többek között a kibővített termékskálának köszönhetően 38-ról 39,9 százalékra javult. A következő negyedévben 39,8 százalékkal számolnak.

Jól pörög Kína

Az előzetes projekciók és a kínai gazdaság visszafogottabb növekedése ellenére az Apple 99 százalékkal több telefont értékesített az országban, mint egy évvel korábban, noha 5 százalékkal kevesebbet, mint az előző negyedévben - írja az Equilor.

Bővült a viszonteladói hálózat, a következő időszakban pedig minden hónapban legalább 1 új üzletet nyitna a technológiai óriás.

Az Apple régiók szerinti értékesítésének alakulása (év/év alapon) Forrás: Apple, Jackdaw Research, MartketWatch

Még mindig az iPhone

A termékskálát tekintve ismét az iPhone bizonyult a húzóerőnek, miközben az árbevétel 8 százalékát adó iPad értékesítés éves bázison számítva 20 százalékkal esett vissza. Továbbra sem érkezett részletes információ az Apple Watch forgalmával kapcsolatban, mely az előző negyedéves beszámoló után rontotta a befektetői hangulatot. Az egyéb termékekhez sorolt Apple TV, Apple Watch, Beats termékek és iPodok összesített bevétele 61 százalékkal emelkedett a tavalyi értékhez képest, míg negyedéves bázison 15 százalékos javulás volt tapasztalható.

Az elemzői konferencián Tim Cook vezérigazgató elmondta, hogy további potenciált látnak az iPhone eladásokban. Meglátásuk szerint a tulajdonosok 2/3-a még nem váltott nagyobb kijelzős modellre. Cook hozzátette, hogy az új mobiltelefon vásárlók mintegy 30 százaléka az Android alapú készülékéről váltott Apple-re.

Így reagált a tőzsde

A megjelenő gyorsjelentés hatására 3 százalékos pluszba lendült az Apple részvényárfolyama az amerikai zárás utáni kereskedésben, a szerda reggeli indikatív árak alapján viszont ez az előny 1,4 százalékra olvadt.

Az Apple részvény árfolyammozgása év eleje óta Forrás: Investing.com