Kártérítést kapnak a leszokni képtelen dohányosok Kanadában

NEFI: Megrázó egyperces kisfilmek a dohányzás következményeiről cigi cigaretta
Vágólapra másolva!
2017 végéig negyedéves részletekben összesen 213 milliárd forintnyi kártérítést kell kifizetniük a dohánygyártóknak a kanadai Québec tartományban. A pénzt azok a dohányosok kapják, akik rákosak lettek, vagy nem tudtak leszokni a dohányzásról. Egy tizenötször ekkora kártérítés még függőben van.
Vágólapra másolva!

Egymilliárd dollár (213 milliárd forint) kártérítést kell fizetnie két dohánygyártó cégnek a kanadai Québec tartomány fellebbviteli bíróságának döntése szerint. A pénzt azok a dohányosok kapják, akik rákosak lettek a dohányzástól, vagy nem tudtak leszokni. A pénzt negyedéves részletekben kell kifizetni, az első részlet 2015 decemberében esedékes, az utolsó 2017-ben, írja a kanadai Globe and Mail hírportál.

Két pert vontak össze

A per 17 éve húzódik. Tulajdonképpen két per összevonásáról van szó, az egyikben egy kanadai a dohányzás okozta rákos megbetegedések, a másikban másvalaki a kialakult függőség miatt indított eljárást. Előbbi eset hatálya alá 99 957 québeci, utóbbi alá 918 218 tartozik, vagyis összesen bő egymillió emberről van szó.

Azoknak is jár a kártérítés, akik nem tudtak leszokni Forrás: Thinkstock

Azonnal fizetni kellett volna

A perben 2015 júniusában született az első döntés, akkor a legfelsőbb bíróság bírája azt az ítéletet hozta, hogy három dohánygyártónak (az Imperial Tobacconak, a Rothmans, Benson and Hedgesnek és a JTI Macdonaldnak) összesen 15 milliárd dollár kártérítést kell fizetniük, ebből egymilliárdot 60 napon belül. Az ítélet szerint

a pénzt a gyártók visszakapták volna, ha a fellebbviteli bíróság megváltoztatja a döntést.

A pénzt nehéz lenne visszaszerezni

A gyártók azon az alapon fellebbeztek az egymilliárd azonnali kifizetése ellen, hogy ekkora summa a tönk szélére sodorná őket. Ráadásul nem lehet biztosítani, hogy ha esetleg később a javukra születne döntés, a kifizetett pénzt vissza tudják szerezni a sok érintettől.

Fizetni kell, de nem azonnal

A fellebbviteli bíróság ebben július végén igazat adott a gyártóknak. A mostani döntés szerint a pénzt mégis ki kell fizetniük, de nem azonnal. Az ítélet a három dohánygyártó közül a JTI-Macdonaldot nem érinti, mert egészségügyi okokból az ügyvédjük nem tudott részt venni a tárgyaláson.

Ki a felelős?

A perben a dohányosok azzal érveltek, hogy

a gyártókat felelősségre kell vonni, mert tudtak a dohányzás káros hatásairól, de eltitkolták azokat.

A gyártók szerint a vevőik ismerték a kockázatokat, ráadásul a törvények betartásával árultak dohánytermékeket. Az ügy előre láthatóan végül a kanadai legfelsőbb bíróság elé fog kerülni.

Szavazzon!

Ön szerint a gyártó a felelős, vagy a dohányos?