Keményen beszóltak a briteknek az USA-ból

148661919 HORIZONTAL OLYMPIC AMBIANCE ROYAL GUARD FULL-LENGTH ILLUSTRATION BUCKINGHAM PALACE
Members of the Queen's Guards march outside Buckingham Palace in central London on July 26, 2012. British Prime Minister David Cameron declared security his main concern on the eve of the London Olympics after the city's security preparations had been called into question in comments by US Republican presidential candidate Mitt Romney, who is in London to attend the opening ceremony. AFP PHOTO/Mark RALSTON
Vágólapra másolva!
Komoly kereskedelmi hátrányokat jelentene Nagy-Britannia számára, ha kilépne az Európai Unióból – figyelmeztetnek vezető amerikai kereskedelmi hivatalnokok. A britek USA-val való kereskedelmi kapcsolata ugyanis ebben az esetben olyan vámokkal és korlátozásokkal kerülne szembe, mint amilyenek például Brazíliára, Kínára vagy Indiára vonatkoznak.
Vágólapra másolva!

Az úgynevezett „Brexit” pártolói úgy érvelnek, hogy egy esetleges kilépés után – melyről 2017 végéig várható népszavazás – az Egyesült Királyság önálló kereskedelmi egyezményekről tárgyalhat az USA-val és más fontos partnerekkel – derül ki a Financial Times írásából. Az Egyesült Államok kereskedelmi képviselője, Mike Froman azonban szerdán lehűtötte a kedélyeket, mivel úgy nyilatkozott, az Egyesült Államoknak nem áll különösebben érdekében ilyen megállapodásokról tárgyalni.

Másra figyelnek

A hivatalnok hangsúlyozta, hogy az USA jelenleg regionális kereskedelmi tárgyalásokkal foglalkozik, mint amilyen a Csendes-óceáni Partnerség (TPP), és emellett külön tárgyal az Európai Unióval, melyhez Nagy-Britannia is tartozik – derül ki a Reutersnek adott interjúból.

Froman jelezte, Nagy-Britanniának egyértelműen nagyobb hangja lehet a kereskedelmi tárgyalások során a nagyobb gazdasági egységként működő EU tagjaként.

Együtt könnyebb Forrás: AFP/Mark Ralston

Amennyiben a britek úgy döntenek, hogy elhagyják az uniót, úgy elveszítenek minden potenciális előnyt,

amely egy Washington és Brüsszel közti megállapodásból következik.

Mivel az USA-nak és Nagy-Britanniának nincs külön kereskedelmi megállapodása, így a britekre ugyanolyan vámok és egyéb kereskedelmi tárgyú intézkedések vonatkoznának, mint Kínára, Brazíliára vagy Indiára – mondta Froman.

Barack Obama elnök egyébként már korábban is jelezte, hogy azt preferálná, ha Nagy-Britannia az EU tagja maradna. Már a júniusi G7-es találkozón is kifejtette, hogy a bennmaradás szerinte pozitív hatással lenne nemcsak Európára, de az egész világra nézve is.

Komoly csapás

Froman szavai azonban azért különösen fontosak, mert éppen az egyik legfontosabb olyan témát érintik, amellyel a kilépés pártolói elő szoktak hozakodni. A szavai pedig arra is rávilágítanak, hogy egy esetleges kilépés Nagy-Britannia legfontosabb gazdasági kapcsolatait is kihívás elé állítanák.

A téma fontosságát jelzi, hogy az Egyesült Királyságnak az USA a második legnagyobb kereskedelmi partnere az EU után, és az év első 8 hónapjában ez a kapcsolat több mint 30 milliárd font értékű exportot jelentett.

Cameron az uniónak adott ultimátumot. Forrás: AFP/John Thys

Versenyhátrányba kerülnének

A Washington és Brüsszel között tárgyalás alatt álló Transzatlanti Szabadkereskedelmi és Befektetési Partnerség (TTIP) a fennálló várom és kereskedelmi korlátok jelentős részét eltörölné, miközben a britek kilépése esetén a szigetország elveszítené ennek előnyeit.

Sőt, bizonyos szektorok akár komoly bajba is kerülhetnek, mert

a brit autógyártókra olyan vámok vonatkoznának, melyek alól a németek például mentesülnének.

Szintén lemaradhatnak emellett EU-s versenytársaikkal szemben a brit bankok, biztosítási társaságok és jogi cégek.

Az EU és az USA tárgyalói egyébként múlt héten fejezték be a TTIP immáron tizenegyedik tárgyalását. A 2013-ban indult tárgyalássorozatot mindkét fél szeretné lezárni, amíg Obama az USA elnöke, vagyis 2017 januárjáig. Egyes hivatalnokok mindazonáltal úgy látják, hogy ezek a várakozások igencsak ambiciózusak.