Többet költünk tankolásra, mint egy éve

vásárlás
Shopping Cart between two goods shelves in the supermarket.
Vágólapra másolva!
Augusztusban a kiskereskedelmi forgalom volumene 4,6 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint, ami 0,1 százalékponttal alacsonyabb az első becslésnél, közölte a KSH. Az év első nyolc hónapjában az üzemanyag-kiskereskedelem bővült a legjobban.
Vágólapra másolva!

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) második becslésének adatai azt jelentik, hogy ezzel Magyarországon

a kiskereskedelmi forgalom 2013 júliusa óta, 26 hónapja megszakítás nélkül emelkedett.

A júliusi 6,8 százalékos átlagos növekedés után minden kiskereskedelmi alágazatban valamelyest lassult az eladások éves növekedési üteme. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben augusztusban 3,7, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 4,5 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene, az üzemanyagtöltő állomások forgalma pedig 7,2 százalékkal nőtt.

Augusztusban is nőtt a boltok forgalma Forrás: Picture-Alliance/AFP/Klaus Ohlenschläger

Augusztusban az országos kiskereskedelmi forgalom 47 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 35 százaléka a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 18 százaléka az üzemanyagtöltő állomások hálózatában realizálódott.

Az élelmiszerektől a bútorokig

Az élelmiszer-kiskereskedelem 77 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 3,1, az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 5,7 százalékkal nőtt 2014 azonos időszakához képest.

A nem élelmiszer kiskereskedelmen belül 11,8 százalékkal nőttek az eladások az iparcikk jellegű vegyes-, 6,9 százalékkal a használtcikk-, 5,7 százalékkal a gyógyszer-, gyógyászatitermék- és illatszer-, 4,2 százalékkal a textil-, ruházati és lábbeli-, 2,7 százalékkal a könyv-, számítástechnika-, egyéb iparcikk-üzletekben. A bútor-, műszakicikk-üzletekben 0,4 százalékkal csökkent a forgalom volumene augusztusban.

817 milliárd forint

Az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalma augusztusban folyó áron 817 milliárd forint volt. Az árucikkek széles körére kiterjedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 28 százalékkal emelkedett, ezzel folytatódott az évek óta tartó bővülés.

Az európai statisztikai rendszerben a kiskereskedelembe nem számító gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 16 százalékkal csökkentek.

26 hónapja folyamatosan növekszik a kiskereskedelmi forgalom Forrás: Thinkstock

Az év első nyolc hónapjában a naptárhatással kiigazítva 6,0 százalékkal nőtt a forgalom az előző év azonos időszakához képest, szintén a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyformán.

Január-augusztusban az első becsléssel megegyezően,

az üzemanyag-kiskereskedelem bővült a legjobban,

8,5 százalékkal. A nem élelmiszer jellegű iparcikkek forgalma 7,8 százalékkal, az élelmiszer-kiskereskedelemé 3,8 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest.