Soha többet büntetés, készüljön a NAV-ellenőrzésre!

papirmunka papír cég üzlet munka
Businessman working on paperwork
Vágólapra másolva!
Az év végéhez közeledve időszerű rendezni sorainkat, céges könyveinkben különösképp. Ha időben felkészülünk a zárásra, nemcsak a kapkodásból adódó hibákat védhetjük ki, de a NAV-ellenőrzés kasszánkat mélyen érintő kellemetlenségeit is. Soós László adószakértővel arról beszélgettünk, mire érdemes kiemelten odafigyelni, amit előszeretettel szúr ki a NAV.
Vágólapra másolva!

A jogszabályok követése és pontos betartása nem olyan egyszerű dolog: sokszereplős, és könnyű átsiklani egy-egy egyébként fontos apró részleten. A hatóság viszont egyre többször és egyre szigorúbban ellenőriz.

Nagyot lehet bukni az áfával

Leggyakrabban az általános forgalmi adónál (áfa) észlel problémát és büntet a NAV. Szinte minden vállalkozás számlák tömkelegét kezeli, a nagy számuk miatt nem is csoda, hogy a hiba is itt csúszik be a legkönnyebben. „Befizetendő áfánál ott lehet félreértés, hogy a vállalkozó szerint valami adómentes, a hatóság szerint viszont nem. Például

exportnál elengedhetetlen igazolni, hogy az értékesített termék valóban elhagyta az országot"

– mondta Soós László, az ABT Treuhand csoport adószakértője.

A másik problémát a visszaigényelhető áfa okozza általában. Itt arra kell figyelni, hogy bizonyítani lehessen: az adott terméket azért vásárolta meg a cég, mert gazdasági tevékenységéhez szükséges.

Nem árt figyelni mindemellett a befogadott számláknál a formai követelményeire: egy elírás, hiányzó adat is elég ahhoz, hogy kifogásolják a visszaigénylés jogosságát (nem megfelelő a számla, nincs alapja az igénynek).

Óvatosan a juttatásokkal

Nem is a munkabérből levont személyi jövedelemadó (szja) okoz leggyakrabban problémát a NAV-vizsgálat során, inkább az egyéb juttatásoknál, üzleti utak, céges rendezvények alkalmával elszámolt költségeknél lehet hiba. Minden rendezvény „eszem-iszom" része adóköteles, függetlenül attól, hogy szakmai továbbképzésről vagy karácsonyi céges buliról van szó.

A céges bulinak minden tételét le kell adózni Forrás: Image Source/Dreampictures

„A hatóság kiemelten figyel arra, hogy egy rendezvény ténylegesen üzleti jellegű volt, ami építi a céget, tehát konferencia, oktatás, és ehhez hasonló, vagy csapatépítő szórakozás. Utóbbi esetben ugyanis mindent le kell adózni, nem csak az ételt és italt. Számlákat és szerződéseket vizsgálnak, megnézik azt is, hogyan hirdette meg a cég a résztvevők felé az eseményt. Ezek összességéből már átfogó képet kap a NAV a rendezvény valós jellegéről" – mondta Soós László.

Fókuszban a transzferárak

Még mindig kiemelt figyelmet szentel a NAV a transzferárak vizsgálatának. Tehát a nem független felek közötti tranzakciókat is piaci árral kell alátámasztani, és transzferár-dokumentációval indokolni, hogyan jött ki a megállapított összeg. Itt a dokumentáció nagyon fontos.

Sokszor nem is a dokumentum tartalma miatt büntetnek, pusztán a dokumentum hiánya a baj.

Ez akár kétmillió forintos bírságot is jelenthet.

Aki szeretne jól aludni éjszaka, és nem rettegni egy esetleges NAV-ellenőrzéstől, annak mindenképp érdemes végiggondolni a szakértő tanácsait, és tüzetesen átnézni a számlákat. Ha a félelem még így sem szűnik, Soós László, az ABT Treuhand csoport adószakértője szerint egy szimulált adóvizsgálat is megoldás lehet.