Meglátjuk, veszünk-e így is gépi kávét

My Little Melbourne, Balázsi Péter
My Little Melbourne kávézó
Vágólapra másolva!
És szendvicset. Jövő nyártól online kasszára váltanak az automaták, ami drágíthatja a termékeket.
Vágólapra másolva!

A gépi kávé és szendvics drágulására számíthatunk 2016 júliusától, írja a Népszabadság, miután az élelmiszer-automaták forgalmáról is online kapcsolattal kell adatot szolgáltatni a NAV-nak, a hatóság így valós időben fogja nyomon követni a forgalmat.

Fotó: Marton Szilvia - Origo

Az áremelkedés egyik oka a fehérítés, aminek biztosan a fogyasztó fizeti meg az árát. Kezdettől szó van róla, hogy a szolgáltató szektor üzleteit és az automatákat is be kell kapcsolni az online rendszerbe. A Népszabadság kitér rá, hogy a módosítás nem önálló indítvány formájában került a jogalkotók elé, hanem bizottsági módosítóként, mintegy elrejtve az aprómunkába.

A tervezett felügyeleti egység beépítése új piacot hoz létre, mert a termék és a szolgáltatás több tízezer forintba kerülhet, és az adatforgalom biztosításáért is fizetni kell. A NAV honlapján számon tartott 31,5 ezer automata átállítása sokmilliárdos üzleti lehetőséget hozhat majd a résztvevő vállalkozásoknak. Az ágazat vállalkozóinak már korábban is mélyen a zsebükbe kellett nyúlniuk: idén áprilisig kellett regisztráltatni gépeiket darabonként 30 ezer forintért. Ez tehát az államnak már eddig is egymilliárd forintot hozott. A további részleteket elolvashatja itt.