Se beruházás, se autópálya, négy megye elindult a lejtőn

vállalkozás, vállalkozó, kkv, sütés, pék, péksütemény, sütemény,
France,Cerilly, preparing pies
Vágólapra másolva!
Közel négyszer annyi volt az egy cégre jutó árbevétel Győr-Moson-Sopron megyében, mint Baranya megyében a 2014-es összesített árbevételi adatok szerint - derül ki a Bisnode cégminősítő elemzéséből. Ráadásul a dél-nyugati országrész a határidőben fizetett számlák terén sem produkált jól.
Vágólapra másolva!

A kutatás úgy készült, hogy az adott megyében székhellyel rendelkező vállalkozások árbevételét elosztották a 2014-ben működő cégek átlagos számával. Eszerint a fővárosban tevékenykedik a legtöbb cég, és átlagosan 150 milliós árbevétel jut egy cégre. Ezzel az eredménnyel a középmezőny első felében foglal helyet.

Békés, Somogy, Nógrád, Zala és Baranya megyékre jellemző a legkisebb egy cégre jutó árbevétel,

itt ugyanis a 100 milliós átlagot sem éri el a mutató. A dél-keleti országrészbe nem érkezett a kecskemétihez vagy a győrihez hasonló nagy gépjárműipari beruházás, illetve olyan erősebb külföldi tőke, ami a térség gazdaságát jelentősen élénkítette volna. Jól látszik ez az itt fekvő megyék egy cégre jutó árbevételén is.

Cégek száma és a 2014-es egy cégre jutó árbevétel megyénként Forrás: Bisnode

A megyék közül a cégek bedőlési aránya tekintetében Heves és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye képvisel szélsőségesen magas értéket. Itt a felszámolások és csődök cégszámhoz viszonyított aránya meghaladja a 3,5 százalékot, míg

Komárom-Esztergom megyében csak 1 százalékos a bedőlési arány.

Magas a cégek fizetésképtelenné válásának aránya a dél-nyugati országrészben is. Baranya és Zala megye ráadásul az egy cégre vetített árbevétel vonatkozásában is a lista végén helyezkedik el. A fővárosi cégek bedőlési aránya is igen magas, mivel Budapest 2,6 százalékos értékével az 5. legkockázatosabb terület.

Forrás: Bisnode

A területi elhelyezkedés értékes információ lehet egy cég megbízhatóságának mérlegelésekor. Ugyanakkor nem elég kizárólag erre alapozni, minden üzletkötés esetén ajánlott cégminősítést végezni - hangsúlyozza Keleti József, a Bisnode csoport Country Managere.

Többtényezős a probléma

A dél-nyugati régióra az alacsony határidőben történő fizetések mellett magas bedőlési arányok és alacsony egy cégre jutó árbevétel volt jellemező. Ezek az adatok mind alátámasztják, hogy lemaradóban van a terület. Az árbevételi, és bedőlési adatokból jól látszik, hogy azokon a területeken,

ahol nagy beruházást hajtottak végre, általánosságban jobban teljesítenek gazdaságilag a cégek,

mint más területeken. Sajnos más nagyvárosokhoz hasonlóan külföldi nagy beruházás Pécsre vagy környékére nem érkezett, és az autópálya is erre épült meg a legkésőbb. Ezek a tényezők az egész térség teljesítményére kezdik rányomni a bélyegüket. Amennyiben a tendencia folytatódik, ebben a régióban is szükség lehet gazdaságélénkítő intézkedésekre.