A dubaji Klímaváltozás Konferencián a meghívottak arra próbálnak megoldást találni, miként lehetne megszabadulni a globális felmelegedést gyorsító gáztól. A HFC-gáz olyan mindennapi használati eszközökben megtalálható, mint a légkondicionáló berendezések, a hűtőszekrények, vagy a tűzoltó készülékek, amelyek iránt az igény robbanászerűen nő világszerte.

A HFC-ről (halogénezett fluorozott szénhidrogén) eddig jóval kevesebbet lehetett hallani, mint az üvegházhatást erősítő faktorról, azonban a légkondicionálók rohamos terjedésével - különösen a feltörekvő országokban – egyre jobban hozzájárulnak a felmelegedéshez - írja a Bloomberg.

Ég a lábunk alatt a talaj

A hétvégén a Perzsa-öböl menti városban erre a problémára igyekeznek megoldást találni a világ minden tájáról érkező szakemberek. A hűtőszekrényekben és a tűzoltó készülékben ugyancsak fellelhető a gáz. Mindegyikük lassan már alapfelszerelésnek számít az otthonokban vagy a munkahelyeken, így az elterjedtsége miatt ezerszer veszélyesebb, mint a szén-dioxid vagy a metán.

HFC-gázok, nitrogén-oxid és metán légkörbe került mennyiségeForrás: Bloomberg, Environmental Protection Agency

Most még nem késő

A találkozót az ENSZ trombitálta össze, mielőtt még késő lenne megakadályozni a további szélsőséges időjárást és a vízszint emelkedését előidéző globális felmelegedést, és tűnnének el olyan tengerparti városok a Föld színéről, mint Miami.

A globális felmelegedés ellen tenni akarók terve, hogy 2050-ig közel 100 milliárd tonna HFC-vel kevesebb kerüljön be a légkörbe, aminek eredményeként fél fokkal lehetne csökkenteni az évszázad végéig a Föld fokozatosan feljebb kúszó átlaghőmérsékletét.

Ha ezt el tudjuk érni, akkor elmondhatjuk, hogy jó munkát végeztünk"

– mondta Durwood Zaelke, a fenntartható fejlődésért felelős szervezet (Governance & Sustainable Development) elnöke.

A légkondicionálók és hűtőszekrények rohamos terjedése miatt a szegényebb országokban egyre nagyobb mennyiségben kerülnek HFC-gázok a légkörbe.Forrás: Bloomberg, Environmental Protection Agency

Pénzt tolnak bele

A légkondicionálók és hűtőszekrények rohamos terjedése a szegényebb országokban azért is aggasztja az ENSZ-t, mert pont ezek az országok azok, amik nem engedhetik meg maguknak a környezetbarátabb berendezések beszerzését. Az Egyesült Államok és más iparosodottabb országok pénzügyi támogatásokkal igyekeznek előmozdítani a környezetre kevésbé káros megoldások kutatási tevékenységeit a feltörekvő államokban.