Hétfőn hirdetnek kötelező biztosítási tarifákat a biztosítótársaságok azoknak, akiknek az év végén jár le a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításuk, és ezzel megkezdődik a kampány, amely az idén már csak 2 millió autóst érint. 

A mintegy 4,2 milliós magyar járműállományból már csak azoknak a kötelező biztosítása jár le az év végével, amelyekre még 2010 előtt kötötték meg. Az azóta vásárolt járműveknél a vásárlástól számítva egy évig tart a biztosítás hatálya, akkortól lehet másik biztosítót választani. 

A biztosítók év közben is módosíthatják a kgfb-díjaikat, annyi a kikötés, hogy a változást 60 nappal korábban kell kihirdetni. 

Az alkuszok 10-15 százalékos díjemeléssel számolnakForrás: MTI/Donka Ferenc

10-15 százalékos emelkedést várnak

Így azoknak a társaságoknak, amelyek a jövő év január elsejétől új díjjal akarnak szerződést kötni az ügyfelekkel, szintén meg kell hirdetniük a tarifákat november másodikán a saját internetes felületükön, valamint a felügyelet és a Magyar Biztosítók Szövetsége honlapján. 

Az MTI által korábban megkérdezett online alkuszok 10-15 százalékos díjemeléssel kalkulálnak, így a kampányban az átlagdíj 14 ezer forint körül alakulhat. Akik váltanak, azoknál várhatóan ezer forint lesz az a küszöb, amelynél már olcsóbb biztosítót választanak – vélekedtek. 

Eddig az online alkuszok elemezték leggyorsabban az új díjakat, tesztelve, hogy melyik üzemeltető csoportok részére lesznek drágábbak vagy éppen olcsóbbak a biztosítások. Most hétfőn délelőttre ígérték az első változatokat.