Félnek a befektetők a görög bankmentéstől

Görögország Európa zászló
An EU and a Greek flag wave in front of the ancient temple of Parthenon atop the Acropolis hill in Athens on July 7, 2015. Eurozone leaders will hold an emergency summit in Brussels on July 7 to discuss the fallout from Greek voters' defiant "No" to further austerity measures, with the country's Prime Minister Alexis Tsipras set to unveil new proposals for talks.. AFP PHOTO /ARIS MESSINIS
Vágólapra másolva!
Részletes feltőkésítési tervet tett közzé a görög kormány, amivel a görög bankok könyveiben tátongó 14,4 milliárd eurós lyukat fogja betömni. A tervezet tetszene az Európai Központi Banknak, a befektetők azonban kevésbé derűlátóak.
Vágólapra másolva!

A bankok feltőkésítéséről szóló törvényjavaslatot vasárnap fogadta el a görög kabinet, amiben egy állami szerv, a Hellenic Financial Stability Fund (HFSF) kapott meghatározó szerepet. A piacról érkező befektetők szerint túl nagyot. A négy stratégiailag meghatározó görög bank – a National Bank of Greece, az Alpha Bank, a Piraeus és az Eurobank – november 6-ig tejesztheti az Európai Központi Bank felügyeleti szerve elé a saját javaslatát - közölte a Bloomberg.

Államosítás kontra feltőkésítés

A görög kabinet javaslatát a piac nem fogadta kitörő lelkesedéssel. A nagy bankok első körben a meglévő részvényesek és kötvénytulajdonosok által nyújtott pénzből jutnának 4,4 milliárd euróhoz. A következő lépcsőben az ország bankjainak biztonsági alapjából (HFSF) 10 milliárd eurót pumpálnának a vergődő pénzintézetekbe, ezért cserébe pedig 25 százaléknyi szavazati joggal rendelkező részvényt, a maradékért pedig átválható kötvényeket kapnának.

A tekintélyes állami szerepvállalás jelentősen visszavetheti a befektetői kedvet.

Willbur Ross amerikai milliárdos, az Eurobank egyik domináns részvényese már jelezte, hogy kizárólag az átválható instrumentumokba hajlandó beszállni. Döntését a részvényhígulás megakadályozásával indokolta. Az állami tőkeemelés az eddigi tulajdonosi arányt veszélyezteti. Az Eurobankot még az ág is húzza; részvényárfolyama idén eddig 70 százalékot esett.

– fűzte hozzá az amerikai milliárdos.

A négy stratégiailag fontos görög bank tőkehiánya (kék szín: legjobb eset, piros szín: legrosszabb eset) Forrás: Bloomberg

Ha a piacról nem tudnak elég tőkét becsábítani a görög bankokhoz, akkor a HFSF 25 százalékos szerepvállalása tovább növekedhet - áll a görög kabinethez benyújtott javaslatban. A tervek szerint az Alapnak ugyancsak jogában áll majd, hogy rendre felülvizsgálja a pénzintézetek teljesítményét, és akár stratégiai döntéseket is megvétózhat.

A börzék stabilitást várnak

A tőzsde azonban pozitívan reagált a görög pénzintézetek feltőkésítési javaslatára. Az Alpha Bank részvényárfolyama 24 százalékkal, míg az Eurobanké közel 25 százalékkal kúszott felfelé a hétfői kereskedési napon.

A pénzpiac az elmúlt hat hónapos EU-görög huzavona befejeződését és a mediterrán ország pénzintézeteinek a vártnál jobb eredménnyel zárult banki stressz tesztet értékelte. Görögországnak szánt mentőcsomagban a bankok feltőkésítésére 25 milliárd eurót különítettek el, de a pénzintézetek hiánya mindössze 14 milliárd euró lett.

A görög banki részvényárfolyamok mélyrepülése az elmúlt egy évben. Forrás: Bloomberg

– vetítette előre Panos Xidonas, az ESSCA School of Management (pénzügyi felsőoktatási intézmény) professzora.