Részletes feltőkésítési tervet tett közzé a görög kormány, amivel a görög bankok könyveiben tátongó 14,4 milliárd eurós lyukat fogja betömni. A tervezet tetszene az Európai Központi Banknak, a befektetők azonban kevésbé derűlátóak.

A bankok feltőkésítéséről szóló törvényjavaslatot vasárnap fogadta el a görög kabinet, amiben egy állami szerv, a Hellenic Financial Stability Fund (HFSF) kapott meghatározó szerepet. A piacról érkező befektetők szerint túl nagyot. A négy stratégiailag meghatározó görög bank – a National Bank of Greece, az Alpha Bank, a Piraeus és az Eurobank – november 6-ig tejesztheti az Európai Központi Bank felügyeleti szerve elé a saját javaslatát - közölte a Bloomberg.

Államosítás kontra feltőkésítés

A görög kabinet javaslatát a piac nem fogadta kitörő lelkesedéssel. A nagy bankok első körben a meglévő részvényesek és kötvénytulajdonosok által nyújtott pénzből jutnának 4,4 milliárd euróhoz. A következő lépcsőben az ország bankjainak biztonsági alapjából (HFSF) 10 milliárd eurót pumpálnának a vergődő pénzintézetekbe, ezért cserébe pedig 25 százaléknyi szavazati joggal rendelkező részvényt, a maradékért pedig átválható kötvényeket kapnának. 

A tekintélyes állami szerepvállalás jelentősen visszavetheti a befektetői kedvet.

Willbur Ross amerikai milliárdos, az Eurobank egyik domináns részvényese már jelezte, hogy kizárólag az átválható instrumentumokba hajlandó beszállni. Döntését a részvényhígulás megakadályozásával indokolta. Az állami tőkeemelés az eddigi tulajdonosi arányt veszélyezteti. Az Eurobankot még az ág is húzza; részvényárfolyama idén eddig 70 százalékot esett.

A befektetőket nyugtalanítja, hogy a tőkeemeléssel tulajdonképpen államosítást hajtanak végre”

– fűzte hozzá az amerikai milliárdos.

A négy stratégiailag fontos görög bank tőkehiánya (kék szín: legjobb eset, piros szín: legrosszabb eset)Forrás: Bloomberg

Ha a piacról nem tudnak elég tőkét becsábítani a görög bankokhoz, akkor a HFSF 25 százalékos szerepvállalása tovább növekedhet - áll a görög kabinethez benyújtott javaslatban. A tervek szerint az Alapnak ugyancsak jogában áll majd, hogy rendre felülvizsgálja a pénzintézetek teljesítményét, és akár stratégiai döntéseket is megvétózhat.

A börzék stabilitást várnak

A tőzsde azonban pozitívan reagált a görög pénzintézetek feltőkésítési javaslatára. Az Alpha Bank részvényárfolyama 24 százalékkal, míg az Eurobanké közel 25 százalékkal kúszott felfelé a hétfői kereskedési napon.

A pénzpiac az elmúlt hat hónapos EU-görög huzavona befejeződését és a mediterrán ország pénzintézeteinek a vártnál jobb eredménnyel zárult banki stressz tesztet értékelte. Görögországnak szánt mentőcsomagban a bankok feltőkésítésére 25 milliárd eurót különítettek el, de a pénzintézetek hiánya mindössze 14 milliárd euró lett.

A görög banki részvényárfolyamok mélyrepülése az elmúlt egy évben.Forrás: Bloomberg

A vártnál jobb stressz teszt eredmények mindenképpen biztató jelek a görög bankokra nézve”

– vetítette előre Panos Xidonas, az ESSCA School of Management (pénzügyi felsőoktatási intézmény) professzora.