Magyar fejlesztőcsapat fejlesztett virtuális megoldást az agilis szoftverfejlesztés nehézségeire. A magyar ShiwaForce Inc. csapata több mint száz csapatot előzött meg egy nemzetközi versenyen.

Fődíjat nyertek

Scrum Poker nevű fejlesztésükkel egy magyar fejlesztőcsapat nyerte az Atlassian fejlesztő cég versenyét. A világon bárki jelentkezhetett, a 115 beérkezett pályamunka alapján a magyar csapat került ki abszolút győztesen. Az agilis szoftverfejlesztési feladatok méretének pontos meghatározása nem könnyű feladat. A becsléshez segíthetnek a Scrum Poker kártyák. Ezt a módszertant használta fel a magyar ShiwaForce az új fejlesztéséhez, és nyerte meg a verseny fődíját, a 15 ezer dollár értékű pénzjutalmat, valamint ötezer dollár értékű Amazon Web Services creditet.

Mi az agilis szoftverfejlesztés?
Az agilis szoftverfejlesztés a szoftverfejlesztési módszerek egy csoportja, ahol a szoftver követelmények és a megoldások együttműködésen keresztül együtt fejlődnek az önszerveződő és multifunkcionális csapatok között. Ez elősegíti az alkalmazkodó tervezést, korai szállítást, folytonos továbbfejlesztést és bátorít az változásokra adható gyors és rugalmas válaszokra.

A szofverfejlesztés nehézségei

A szoftverfejlesztés során egy-egy feladat értékelésekor szinte lehetetlen pontosan megállapítani, milyen komplexitású és mennyi ideig fog tartani az adott fejlesztés. Az üzleti oldal pedig azt várja el a fejlesztőktől, hogy mondják meg, mikorra lesz kész a funkció, mennyi erőforrás szükséges hozzá. Erre kiváló megoldás a becslés, amelyhez korábban papír alapú Scrum Poker kártyákat hívtak segítségül az agilis fejlesztőcsapatok. A kártyákkal a csapattagok komplexitás szerinti becslést adnak az adott feladatra, majd a nagyon eltérő becsléseket további tisztázó kérdésekkel és újabb szavazókörrel közös értékre hozzák. A végén közösen megállapodnak egy komplexitás-számban. A módszer nem szuperpontos és tudományos, de a gyakorlatban mégis működik.

Applikáció helyettesíti a Scrum Poker kártyákat a magyar csapatnak köszönhetőenForrás: Origo

Papírkártya helyett app

A ShiwaForce csapata kifejlesztette ennek a korábban papírkártyákon alapuló segédeszköznek az elektronikus változatát: a fejlesztők Androidos vagy iOS-es eszközökön egy mobilalkalmazás segítségével szavazhatnak a virtuális kártyákkal. A megoldás használható önmagában, vagyis kvázi a papírkátyák kiváltására, de létezik egy JIRA-val integrált verzió is. Így a szavazatok bekerülnek az agilis szoftverfejlesztői közösségek által kedvelt és támogatott rendszerbe is. Ez az app így hatékonyabb, mint a hagyományos papírkártya, és a gamification révén, élvezetesebbé is teszi a feladatok nehézségének becslését.