Az állam visszafizeti a csődbe ment Astra Biztosító helyett az ügyfeleknek a baleseti adót, ha az országgyűlés elfogadja a gazdasági tárca javaslatát. A károsultaknak az adóhatóságnál kell kérelmezniük a visszafizetést.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) olyan javaslatot terjeszt az országgyűlés elé, amely szerint a károsult Astrások (körülbelül 180 ezer emberről van szó) a nekik visszajáró baleseti adót visszakérhetik az adóhivataltól. A kérelemben a személyes adatok mellett a biztosítási szerződés kötvényszámát kell feltüntetni, és azt a bankszámlaszámot vagy postai címet, ahova a visszajáró adó kifizetését kéri a csődbe ment cég volt ügyfele.

A biztosítónak kelett volna 

Törvény garantálja, hogy senki ne fizessen ugyanarra a kockázatvállalási időszakra kétszer baleseti adót.  A szabály lényege az, hogy ha a biztosítási díj visszajár, akkor a biztosítónak a baleseti adót is vissza kell fizetnie. Vagyis a csődbe ment Astra Biztosítónak vissza kellett volna fizetnie a baleseti adót, de a cég a törvényben előírt kötelezettségét nem teljesítette, írja közleményében a tárca.

Az Astrának kellett volna visszafizetni a baleseti adót

30 napon belül 

Azért, hogy a károsult Astrások mielőbb megkapják a nekik visszajáró pénzt, a rendelkezés már a kihirdetését követő nap hatályba is lép. A kifizetéséket a NAV a kérelem beérkezését követő 30 napon belül teljesíti.