Érdemes még idén dönteni a TBSZ számlákról

forint pénz pénzügyek pénztárca bankkártya bankjegy papírpénz érme apró aprópénz pénz pénzügyek pénztárca bankkártya papírpénz érme apró aprópénz
Vágólapra másolva!
A Tartós Befektetési Számlák erős felfutása várható az év végén. Ennek oka, hogy év végén járnak le az első, öt éves futamidejű TBSZ-ek. Ha a számlán eddig felhalmozott összeget továbbra is ebben a megtakarítási formában kívánjuk kezelni, érdemes még idén megnyitni az új TBSZ értékpapírszámlát, és kérni az átvezetést – javasolják a CIB Bank szakértői. 
Vágólapra másolva!

Ebben az évben lejárnak az első, öt éves futamidejű Tartós Befektetési Számlák, így érdemes időben dönteni a folytatásról – hívták fel a figyelmet a CIB Bank szakértői. Azért fontos még december 31. előtt új számlát nyitni, és rendelkezni az eddigi megtakarítás átvezetéséről, mert így egy évvel korábban juthat kedvezményes adózással vagy akár adómentesen a befektetéséhez a számla tulajdonosa. Igaz ez akkor is, ha három év múlva kíván kedvezményes adózással pénzéhez jutni, és akkor is, ha kivárja a teljes futamidő végét.

Az 5. év végén ugyanis adó- és ehomentesen juthat megtakarításához a befektető.

Aki kivárja a futamidő végét, azaz az öt év lejártával veszi fel megtakarítását, jelentős összeget spórolhat meg. Öt millió forintos megtakarítás esetén például alacsonyabb (5 százalékos) hozam mellett 55 ezer forint járulékot takaríthat meg a befektető, míg magasabb (15 százalékos) hozam mellett ez az összeg elérheti a 165 ezer forintot is.

Befektetések terén még inkább fontos a hosszú távú szemlélet Forrás: 123rf.com

Miért fontos az év vége?

Érdemes az év végi határidőt szem előtt tartani, hiszen a lejáró TBSZ-nek az év végével mindenképpen meg kell szűnnie. Ha a számla tulajdonosa még idén, azaz a december 31-ei határidő előtt rendelkezik arról, hogy megtakarítását továbbra is TBSZ számlán tartja,

egy évvel korábban juthat pénzéhez, mint ha azt januárban már a 2016-os TBSZ számlára tenné meg.

„A jelenlegi kamatkörnyezet hatása láthatóan hat a TBSZ piacára is, hiszen az indulás óta gyakorlatilag megfordult az aránya a betéti és a befektetési számlákhoz tartozó TBSZ-nek az utóbbiak javára. A CIB Bank tapasztalatai szerint emellett az ügyfelek nagyon tudatosan használják ki a TBSZ által elérhető adókedvezményt: mindössze 1,5-2 százalékot ér el azoknak az aránya, akik idő előtt feltörik a megtakarításukat” – mondta el Schmél Ferenc, a CIB Bank lakossági üzletágának megtakarítási termékfejlesztési vezetője.

Ha megtakarításainkról döntünk, akkor mindenképp használjuk ki a TBSZ adta előnyöket Forrás: Getty Images/(c) Mike Kemp/Mike Kemp

Miért szeretik a TBSZ-t?

A TBSZ legfőbb vonzerejét az elérhető adókedvezmények jelentik. A szabályozás pedig nem túlságosan bonyolult: ha az ügyfél a TBSZ számlára befizetett összeget legalább a számla megnyitásának évét követő 3. év végéig a számlán tartja és csak a nyitást követő negyedik, illetve ötödik évben kívánja kivenni, úgy a fizetendő adó mértéke 16 százalék kamatadó + 6 százalék EHO helyett 10 százalékra csökken.
Ha pedig a pénzét a számla megnyitását követő ötödik év végéig nem terheli meg, úgy az ötödik év végén a számlán lévő összeg után kapott kamatra teljes adómentességet élvez. Ez azt jelenti, hogy ha valaki ezt a befektetési formát választja, akkor a befektetett összeg gyarapodása mellett megtakarítható a kamatadó, a kamatjövedelem után fizetendő EHO, az árfolyamnyereség adója és az osztalékadó egyaránt.
TBSZ-szel számos előny aknázható ki, amely növeli megtakarításunk nagyságát Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Mi történik, ha mégsem tudjuk kivárni?

A TBSZ szabályai szerint először a fenti módon meghatározott 3 év lejárta előtt vehetünk fel róla pénzt. Viszont azzal, hogy idő előtt tesszük ezt meg, nem terhel minket büntető kamat, mindössze annyi történik, hogy ezzel „feltörjük” a számlát, azaz megszűnnek a kedvezmények és normál adózás szerint él tovább a számla.

Fontos azonban azt is szem előtt tartani, hogy a törvények értelmében egy embernek több TBSZ számlája is lehet. A jogalkotók mindössze azt szabták meg, hogy egy banknál egy évben csak egyet nyithatunk. Megéri tehát a hosszú távú befektetésre szánt pénzünket akár több TBSZ-en szétteríteni. Így, ha mégis szükség lenne a lekötött pénz egy részére, akkor elég csak az egyik ilyet feltörni, és a többi nyugodtan folytathatja útját az adómentesség felé.

Mindenkinek ajánlott a TBSZ

Láthatjuk tehát, hogy a befektetéseink után fizetendő kamatadó mértéke jelentős, de törvényesen is elkerülhető. Ez azonban mindig némi kötöttséggel jár, ezért jól át kell gondolni, hogy mekkora az az összeg, amiről a szükséges időtávra le tudunk mondani. A TBSZ mindenkinek ajánlott, hiszen ennek megszűntetésével semmi kárunk nem keletkezik, ha pedig a szükséges időszak végéig kibírjuk, csak nyerhetünk vele.