Pánik a kukoricaárak körül

mezőgazdaság vetőmag kukorica Monsanto Syngenta
Vágólapra másolva!
A korábbi hónapok csökkenése után, október elején – a betakarítás kezdetén - újra drágulni kezdett a kukorica a hazai fizikai piacon. A két százalékos erősödésnek azonban valós oka nem volt. 
Vágólapra másolva!

A piac túlreagálta az esős időjárás okozta betakarítási nehézségeket és lekövette a nemzetközi trendet. Ez a két tényező 41 219 forintos tonnánkénti átlagárhoz vezetett az utolsó negyedév első hónapjában, ami mintegy 2 százalékos erősödést jelent a szeptemberi adatokhoz képest. A drágulásnak ugyanakkor igazi fundamentális oka nem volt – közölte a Magro.hu.

Pillanatnyi hév

A kukorica drágulása nem várható tartósnak, mert jelenleg nincs olyan tényező, ami ezt érdemben támogatná. Így inkább az ár stabilitására, illetve enyhe csökkenésére lehet számítani a következő hónapokban.

Aratják a búzát Hajdúszoboszló határában. Forrás: MTI/Oláh Tibor

A gabonára nem lehet panasz

A magyar gabonafélék együttes ármozgását kifejező Magro Gabonaindex (MGX) a kukorica és a búza ellentétes irányú ármozgása miatt azonban érdemben nem változás nem történt októberben. Az októberi átlag a 8941,78 pont a Magro.hu mezőgazdasági piactéren.

Az aratás befejeztével mind a malmi-, mind a takarmánybúza beállt egy olyan árszintre, ami többé-kevésbé tartja magát a hazai fizikai piacon. A malmi búza prompt átlagára októberben mintegy 1 százalékos csökkenés után 47 851 forint volt, míg a takarmánybúzáé 44 622 forint lett. Várhatóan stabilan alakul a búza ára is.