Két vállra fektette Soros a kötvénygurut

Soros György
Soros Fund Management Chairman George Soros attends the Nicolas Berggruen Conference 'Europe in Crisis' in Berlin on October 30, 2012. AFP PHOTO/ POOL/Thomas Peter
Vágólapra másolva!
Soros György közel 500 millió dollárt (137 milliárd forint) vont ki Bill Gross kötvényalapjából. A magyar származású milliárdos kevesellte a hozamokat.
Vágólapra másolva!

Nem elég, hogy Bill Gross-nak egy éve a Pimco-tól távoznia kellett, a bajt tovább tetézi, hogy legnagyobb befektetője most elengedte a kezét - közölte a MarketWatch. Miután Gross-t kirúgták a világ legnagyobb kötvényalap-kezelőjétől, megalapította a Janus Capitalt, amibe Soros György 490 millió dollárral szállt be.

Nem jött be

Az alap azonban elmúlt évben rosszul muzsikált. Gross kötvényalapja idén október 30-ig 1,5 százalékos mínuszt ért el, amire hivatkozva Soros menten kivonta a befektetett tőkéjét. A Janus Capital Unconstrained kötvényalap nettó eszközértéke csak egy nap alatt idén augusztusban 2,7 százalékot bukott, ami egy kötvényalap esetében meglehetősen szokatlan – írja a Wall Street Journal.

A magyar származású befektető pénzét külön számlán tartották, és stratégiai jelentőséggel bírt.

Gross 700 millió dollár saját tőkével szállt be a kötvényalapba. Korábban a kötvényalapok biztos befektetésnek számítottak, de ez most megbillenni látszik.

Bill Gross, a kötvényguru Forrás: Reuters/Jim Young

Az ág is húzza

Bill Gross jelenleg 200 millió dollárra perli volt munkaadóját. Állítása szerint a Pimco megsértette a jó hírnevét, és nem részesült fair elbánásban. Gross kiemelte, ha megnyeri a pert, az abból befolyó kártérítést teljes egészében eladományozza. Könnyen ellépzelhető, hogy ezt az összeget mégsem tudja jótékony célra fordítani. Szükség lehet rá a Janus-nál.