322 kéményseprő helyezte letétbe felmondását december 21-ei határidővel: ha a kormány addigra nem rendezi a kéményseprés helyzetét, felmondanak. Magyarországon összesen 900 kéményseprő dolgozik. Gaskó István Liga-elnök azt mondta, ha a kormánnyal folytatott bértárgyalások nem alakulnak majd elfogadhatóan, megfontolják, hogy igénybe veszik a nyomásgyakorlás eszközeit.

A kéményseprők helyzetének rendezetlensége miatt 322 kéményseprő helyezte letétbe felmondását december 21-i határidővel - mondta el Vámos Csaba, a Kéményseprők Országos Szakszervezete (KOSZ) elnöke november 3-án, kedden Budapesten.

A kéményseprők 40 százaléka mehet 

Magyarországon mintegy 900 kéményseprő dolgozik, akiknek közel 40 százaléka hagyja majd el a pályát, ha december 21-ig nem veszik újra a parlament napirendjére a kéményseprők jövőjét érintő törvénymódosítást, mondta az elnök.

Függőben maradt 

A kormány március 10-én nyújtotta be a parlamentnek a kéményseprésről szóló új törvényre vonatkozó javaslatát, amely szerint az önkormányzatoktól a katasztrófavédelemhez kerülne a lakossági kéményseprési közszolgáltatás. Erről azonban döntés még nem született, emlékeztetett Vámos Csaba, ezért azt sem lehet tudni, hogy 2016. január 1-től a kéményseprőknek ki lesz munkáltatója, milyen keretek között kell majd a szolgáltatást nyújtaniuk, illetve milyen bérekre számíthatnak a munkavállalók - tette hozzá. A bizonytalanság miatt az elmúlt 1-1,5 évben a kéményseprők mintegy fele már elhagyta a pályát.

A kéményseprők december 21-ig adtak időt a kormánynakForrás: MTI/Honéczy Barnabás

A nyomásgyakorlás eszközei 

Gaskó István, a Liga Szakszervezetek elnöke a sajtótájékoztatón elmondta, hogy kedden délután ül össze a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma (VKF) monitoring bizottsága a jövő évi bértárgyalások miatt. A Liga elnöke arról is beszámolt, hogy ha a tárgyalások a munkavállalók számára nem alakulnak elfogadhatóan, akkor a Liga kezdeményezheti a nyomásgyakorlás eszközeinek igénybevételét is. Kérdésre válaszolva elmondta, hogy a konkrét lépésekről a Liga elnöksége dönt majd.