A sorozatos veszteségek ellenére is imádják a Teslát

Tesla elektromos autó
Tesla elektromos autó
Vágólapra másolva!
Nyereséget nem termel, kiemelten figyelt számok tekintetében még elmarad a piaci várakozásoktól, de mégis hisznek a befektetők a sztoriban, bíznak a szemünk előtt évek óta kibontakozó sikertörténetben, forradalmi technológiában. Így lehet jellemezni az Elon Musk által vezetett Tesla-birodalmat, mely közzétette negyedéves számait. A hírek megjelenése után 9 százalékot ugrott a részvény.
Vágólapra másolva!

Összességében nem lehetünk elégedettek a Tesla negyedéves gyorsjelentésével - kezdi értékelését az Equilor. A beszámoló és az azt követő sajtótájékoztató egyedüli pozitívuma az volt, hogy

a negyedik negyedévben 17-19 ezer darabra növelnék a leszállított járművek számát,

amely 73-93 százalékos növekedést jelentene a 2014-es bázisévhez képest. Ez önmagában jó hír, azonban a kapacitás növelésével sem tudja a Tesla teljesíteni a korábban jelzett éves forgalmi szintet. Ezt a vezérigazgató is elismerte és 50-55 ezer darab helyett 50-52 ezer darab autót szállíthatnak le idén.

Egyre több Teslával találkozhatunk az utakon Fotó: Gulyás Péter

Mindez azért fontos, mert a Tesla év elején jelentette be ambiciózus célját, melynek eléréséhez minden negyedévben átlagosan 70 százalékkal több autót kellett volna leszállítani. Már az első féléves számok tükrében látszott, hogy nem érheti el a gyártó a korábban várt szintet, ezt pedig a harmadik negyedévben tapasztalt (önmagában elismerésre méltó) 49 százalékos növekedés is megerősítette.

Model 3

A Tesla esetében a befektetők kiemelt figyelemmel követik a fejlesztés alatt álló Model 3 alakulását is. A gyártó jövő év márciusában ránthatja le a leplet az alsóbb kategóriás modelljéről, de a tényleges gyártásra még 2 évet várni kell. Ez csak minimális csúszást jelent a korábban jelzett 2017 év végi céldátumhoz képest - írja az Equilor.

Model X

A nemrég a szalonokba kerülő Model X értékesítése kedvezően alakult, Elon Musk vezérigazgató szerint a Model S és a Model X nem szívja el egymás elől a vásárlókat, ennek bizonyítéka lehet a gyártói kapacitás növelése.

Tesla Model X Forrás: Tesla

Romló számok

A pénzügyi eredmények tekintetében a Tesla vesztesége tovább duzzadt, az egyszeri tételek nélkül számított részvényenkénti veszteség 58 cent lett, amely meghaladta a piaci várakozásokat. Az árbevétel 10 százalékkal 936,8 millió dollárra emelkedett.

A Tesla bruttó marzsa 25,1 százalék volt, persze ha a számukra fontos autógyártó üzletágat is szemügyre vesszük, ott már csak 23,7 százalék. Ez pedig folyamatosan romló szintet jelent, holott korábban a menedzsment még 30 százalék körüli szintet is tarthatónak ígért.

A Tesla hamarosan elkészülő, 930 ezer négyzetméter alapterületű nevadai akkumulátorgyára a világ egyik legnagyobb ipari létesítménye lesz Forrás: Tesla

A cég eredményességét idén fékezte a CAPEX is, melyet 2016-ban leszorítanának. A tőkeberuházás jelentős része a Model X fejlesztésére és a várhatóan 2017-től üzembe álló Gigafactory akkumulátorgyárra irányult. A negyedik negyedévben is gyengébb működési eredményre számíthatunk, hiszen egyelőre a költségoldalon jelentkező kapacitásnövelés mellett 27 százalékkal nőhet a tőkeberuházás.

Érdekes fejlemény, Jason Wheeler-t, a Google korábbi vezérigazgató-helyettesét is leigazolta a Tesla, mint új pénzügyi igazgató.

A részvény hűen tükrözi a bizonytalanságot

Habár lehet találni kapaszkodókat a gyorsjelentésben, az átütő sikerre még mindig várni kell, ami ugyan normális lehet egy fejlődésben lévő, és a K+F-re sokat áldozó cégnél, de kérdés, meddig tart a befektetők türelme. Mindenesetre idén nem csillog a Tesla-részvény, az elmúlt 1 hónapban 15, az év elejétől kezdve pedig 10 százalékot esett a papír. Habár a mostani hírek hatására a zárás utáni kereskedésben 9 százalékkal ugrott meg az árfolyam, de mint ahogy az alábbi grafikonon is látni lehet, ez csak arra elég, hogy továbbra is a 2 éve meghatározó széles sávban mozogjon a Tesla árfolyamjegyzése.

A Tesla részvény árfolyammozgása az elmúlt 2 évben Forrás: Investing.com, Investor.hu