A guru szerint tévúton jár a Fed

Bill Gross
Bill Gross, a kötvényguru
Vágólapra másolva!
Nem titok, hogy a kötvénykirály Bill Gross nem híve az a jegybanki mennyiségi lazításnak (QE). Meglátása szerint az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed politikája ugyanis elriasztja a hosszú távú befektetőket. Legfrissebb befektetési előrejelzésében javaslatot is tett arra nézve, mi lenne manapság a megfelelő lépés a Fed részéről.
Vágólapra másolva!

A kötvényguru szerint a Fednek éppen a fordítottját kellene tennie annak, amit 2011-ben bevezetett. Akkor az amerikai jegybank elkezdte eladni a rövid lejáratú állampapírokat, és hosszabb lejáratú kötvényeket vett. Noha ez a lépés nem volt konkrétan mennyiségi enyhítés, mivel nem növelte a pénzkínálatot, de nem konvencionális politikai aktusnak számított. Segített lenyomni ugyanis a 10 éves állampapír hozamát, és ennek következtében az ehhez kötött más piaci kamatok (például jelzálog) is csökkenni kezdtek – írja a MarketWatch.

Az amerikai 10 éves állampapír hozamalakulása az elmúlt 30 évben Forrás: Stooq.com

Szükségletek

Gross mindazonáltal régóta úgy érvel, hogy

a gazdaságnak éppen nem az alacsony kamatokra és a lapos hozamgörbére van szüksége.

(Egy normál hozamgörbe a futamidők növekedésével emelkedik, pláne alacsony kamatok által jellemzett időszakban.)

A különféle amerikai állampapír futamidőkre (1 hónaptól 30 évig) vonatkozó hozamok alakulása 2005 óta Forrás: Quandl, US Treasury, Investor.hu

Úgy tűnhet, hogy az alacsonyabb hitelköltségek arra ösztönzik a vállalatokat és a háztartásokat, hogy többet fogyasszanak, de a Lehman Brothers csődje utáni tapasztalat - csakúgy, mint Japán évtizedes nehézségei - azt mutatják, hogy ez talán mégsem igaz, ha a hosszú kamatok nulla közelében állnak – hangsúlyozza Gross a Janus Capital Groupnak írt előrejelzésében.

A legnagyobb probléma – mondja –, hogy a jegybanki modellek nem veszik figyelembe, hogy az elmúlt negyedszázadban a kapitalizmus a javak és a szolgáltatások termelésének rendszeréről egy pénzügyi szektor által dominált rendszerré változott.

Az amerikai állampapírok jelenlegi hozamgörbéje (x-tengely: futamidő, y-tengely: hozamszint) Forrás: U.S. Department of the Treasury

A pénzügyi rendszer ereje

A laposabb hozamgörbe ugyanis összeszorítja a bankok nettó kamatmarzsait, és ezzel párhuzamosan a teljes vállalati profitokat is – érvel Gross. A guru szerint amennyiben a Fed átváltaná a kezében lévő 2 ezermilliárd dollárnyi állampapírt és jelzáloghitel alapú értékpapírt 2-5 éves futamidejű papírokra, azzal meredekebb hozamgörbét idézhetne elő, ami jót tenne a megtakarítóknak, a megbízhatóságon alapuló üzleteknek és az egész gazdaságnak egyaránt.

Gross mindazonáltal úgy látja, a Fed nem fogja megfogadni a tanácsát, éppen azért, mert a jegybankok vonakodnak tudomásul venni a pénzügyi rendszer dominanciáját. Ennek egyik bizonyítéka az is, hogy nem tulajdonítanak kellő figyelmet például az árnyékbankrendszer kockázatainak.

Egyre inkább nem megy Bill Grossnak

Tavaly nagy csinnadratta közepette hagyta el a Pimco vezetői székét Bill Gross, melynek keretein belül vált ő igazi kötvénykirállyá. Pár évvel ezelőtt még a Pimco számított a világ legnagyobb alapkezelőjének (kötvény fronton biztosan), de a jegybanki stimulusok által táplált új gazdasági széljárás közepette egyre nagyobb nézetkülönbségek adódtak a cégen belül. Ekkor váltott a Janus Capitalhoz, saját portfóliót kialakítva. De úgy tűnik, hogy a váltás nem hozott sikert, itt is elég gyatra teljesítményt tud felmutatni az általa kezelt alap, így nem meglepő, hogy Soros György is kivonta azt a fél milliárd dollárnyi tőkét, amit még tavaly fektetett be náluk. Talán kevesebb időt kellene töltenie Grossnak a golfpályán, vagy hosszabb szünetet kellene tartania.