Óriási kártérítést követel Magyarországtól egy portugál cég

forint bankjegy MNB pénz
Thousands of large, old Hungarian banknotes are processed at a logistics center at the Central Bank of Hungary in Budapest on February 9, 2012. Hungary's central bank is pulping wads of old notes into briquettes to help heat needy humanitarian organizations, a gesture that has warmed many bodies and hearts amid a deadly cold snap. The central bank has been converting unusable notes into briquettes for the past four years. It takes about 5 million forints (17,000 euros) to make a single one-kilogram briquette. The notes are cut into pieces of 1 to 5 millimeters and then the paper is compressed without any chemicals being added. AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK
Vágólapra másolva!
Lezárult a magyar állam és a portugál DanCake közötti jogvita miatt indított nemzetközi választott bírói eljárás első szakasza: a Beruházási Viták Rendezésének Nemzetközi Központjának döntése szerint Magyarország a Fővárosi Törvényszék ítéletein keresztül megszegte a külföldi befektetések védelmére vonatkozó alapelveket, közölte a cég. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium szerint Magyarországnak nem kell fizetnie.
Vágólapra másolva!

A döntés után az eljárás az utolsó szakaszához ért, melynek célja a portugál vállalat pénzügyi kompenzációjának megítélése, közölte a DanCake.

A portugál cég összesen 110 millió eurós, körülbelül 35 milliárd forintos kártérítésre tart igényt.

A Világbankhoz tartozó, washingtoni székhelyű Beruházási Viták Rendezésének Nemzetközi Központja (International Centre for Settlement of Investment Disputes, ICSID) döntőbíráskodik a nemzetközi befektetésekkel kapcsolatos jogvitákban.

Több mint 30 milliárd forintot követelnek Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

A cég közleménye szerint a nyolcévnyi pereskedést lezáró ítélettel szemben nincs helye fellebbezésnek, ami a DanCake győzelmét jelenti. A vállalat tudomása szerint

ez az első alkalom, hogy Magyarország pert veszített a nemzetközi fórumon,

így az ítélet fontos mérföldkövet jelent abban a folyamatban, melynek célja a külföldi befektetések védelmének megfelelő biztosítása az országban.

A kártérítésről még nem döntöttek

A döntés után az eljárás az utolsó szakaszához ért, melynek célja annak megítélése, hogy a portugál vállalat milyen pénzügyi kompenzációt kapjon. Ez a szakasz 2015 októbere és 2016 októbere között zajlik, a végső ítéletet pedig várhatóan 2017 márciusában fogja meghozni a bíróság, olvasható a DanCake közleményében.

A cég összesen 110 millió eurós kártérítésre tart igényt az 1997-es befektetésének, valamint a potenciális üzleti haszon elmaradásának kompenzációjaként. Ez tartalmazza a DanCake közvetett veszteségét, valamint a nyolc évig tartó jogvita rendezéséből eredő költségek megtérítését is.

Közel tíz éve húzódik az ügy

1996-ban a DanCake vállalat a Danesita márka terjeszkedésének elősegítése érdekében akkori értéken 22 millió eurót fektetett be Magyarországon, ezzel több mint 70 munkahelyet teremtve. 2006-ban egy beszállító fizetésképtelenség miatt a vállalat felszámolását kezdeményezte egy kevesebb mint 10 ezer eurós (akkori árfolyamon számolva körülbelül 2,5 millió forint) tartozás miatt. Annak ellenére, hogy a DanCake a beszállító felé rendezte tartozását, és a hitelezőkkel megállapodott a cég megmentéséről, a Fővárosi Törvényszék felszámolta a vállalatot.

Mi az a DanCake?

A portugál DanCake vállalatot 1979-ben alapították. A cég kekszeket, kétszersülteket és süteményeket gyárt, és több mint 80 országba exportál világszerte. Partnerei közé tartoznak a vezető kereskedelmi láncok, így például a Lidl, az Aldi, a Walmart, a Tesco, vagy az Auchan is. A DanCake a világ második legnagyobb vajaskeksz-gyártója.

Az NFM szerint Magyarországnak nem kell fizetnie

Cikkünk megjelenése után a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) az Origóhoz eljuttatott állásfoglalásában azt írta, hogy

a Beruházási Viták Rendezésének Nemzetközi Központja előtt indult választottbírósági eljárás jelenlegi szakaszában”.

A tárca szerint a tanács kizárólag a kártérítési igény egyik elemének kérdésében döntött: a testület a törvényszék felszámolási eljárásban 2008-ban hozott hiánypótló végzését vizsgálta, és ezzel kapcsolatban tett megállapításokat. Az NFM közölte: a választottbírósági tanács a magyar érvelést elfogadva kimondta, hogy a felszámoló cselekedetei „még akkor sem jelentenék a nemzetközi jog megsértését, ha azok a Magyar Államnak betudhatóak lennének”.

A testület a következő eljárási szakaszban vizsgálja majd, hogy a törvényszéki döntés okozott-e bármiféle kárt a társaságnak, közölte az NFM.