A mikro- és kisvállalkozások több mint fele használja rendszeresen az internetet munkája során, ám túlnyomó részük a mai napig nem vesz igénybe külső segítséget, például fizetős vírusirtót, tűzfalat vagy spamszűrést. Pedig a rosszindulatú behatolók célkeresztjében egyre inkább a kisebb vállalkozások állnak, mert hiányos biztonsági rendszereik miatt könnyen megszerezhetőek az adataik.

Míg korábban a DoS támadások és az IP-címek ellopása okozták a legtöbb problémát az biztonságért felelős szakértőknek, ma elsősorban az adatlopás és a kritikus szolgáltatások meghibásodása a fő veszélyforrás. A hagyományosnak tekinthető számítógépes támadások mellett egyre gyakoribb a mobilos és virtuális környezetben előforduló biztonsági incidens. A Norton nemzetközi felmérésében megkérdezett cégek 95 százalékának volt az elmúlt 12 hónapban mobilos biztonsággal kapcsolatos problémája, 38 százalékuknak pedig érzékeny üzleti adata is kiszivárgott ezen az úton. A fenyegetés ráadásul ma már sokkal szélesebb körű, jelentősen nőtt ugyanis a kkv-k érintettsége. Ennek az az oka, hogy a rosszindulatú behatolók egy beszállítói lánc „leggyengébb láncszeménél" bejutva próbálnak nagy cégek rendszereibe is bejutni. Erre pedig a mára szinten teljesen az interneten keresztül működő internetes kapcsolatokon keresztül sokkal nagyobb esélyük van most, mint akár néhány évvel ezelőtt.

Még vírusvédelem sincs

„A mikrovállalatoknál a legtöbb esetben nemhogy külön IT biztonságra, de IT üzemeltetésre sincsen dedikált munkatárs – magyarázza Kusztos Dénes, a BDO Magyarország információtechnológiai üzletágának ügyvezető partnere. – E cégeknél nem hogy a tűzfalak hiányoznak, de gyakran a vírusvédelem frissítése sem megoldott, az információbiztonsági tudatosság pedig teljes mértékben hiányzik"

A barátok a tanácsadók

A Magyar Telekom közelmúltbeli felméréséből az tűnik ki, hogy a kkv-k 68 százaléka az informatikai rendszeréhez kapcsolódó döntésekkor barátok, rokonok, ismerősök véleményére támaszkodnak. Teszik ezt annak ellenére, hogy a 350 ezer e körbe tartozó cégből mintegy 200 ezernek üzleti szempontból fontos az informatikai háttér biztonsága. „A kkv-k számára ebből a csapdából az automatizált szolgáltatások jelenthetik a kiutat, amelyek megfizethető áron biztosítják megfelelő IT biztonsági tudást – mutat rá a BDO Magyarország szakembere. – Egy ilyen IT-security portálon keresztül egy kisvállalkozás már havi 15-20 ezer forintért felmérheti a saját biztonsági helyzetét. Emellett naprakész ismereteket kap az aktuális IT biztonsági fenyegetettségeket illetően, értesül az új védelmi trendekről, ösztönzést kap az önvédelmi technikák alkalmazásához. Továbbá e-learning formájában az érintett kollégák is megfelelő oktatást kaphatnak a munkájukat érintő biztonsági ismeretekről."