Vége az optimista hangulatnak, kevés bevételre számítanak

Vásárosnamény, 2015. április 21.
Hegesztő dolgozik az Interspan Faipari Kft. vásárosnaményi gyártelepének teljes felújításán 2015. április 20-án. A svájci székhelyű cég csaknem 30 milliárd forint értékű új gyárában 2016 nyarától OSB-falapot gyártanak száz
Vásárosnamény, 2015. április 21. Hegesztő dolgozik az Interspan Faipari Kft. vásárosnaményi gyártelepének teljes felújításán 2015. április 20-án. A svájci székhelyű cég csaknem 30 milliárd forint értékű új gyárában 2016 nyarától OSB-falapot gyártanak száz új dolgozó foglalkoztatásával. A beruházással összefüggő közigazgatási hatósági ügyeket a magyar kormány április 20-án nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánította.
Vágólapra másolva!
A hazai kkv-k szolidabb eredményekre számítanak a következő egy évben, átlagosan 3,9 százalékos árbevétel és 2,4 százalékos profitnövekedést valószínűsítenek. Ezzel nyoma veszett a félévkor tapasztalt optimista hangulatnak, kivétel ez alól az ipari szektor, ahol jó eredményeket várnak.
Vágólapra másolva!

Visszatért a pesszimista hangulat

Az előző negyedévhez képest igen negatívan nyilatkoztak a megkérdezett cégek árbevételük jövőbeli alakulásáról, ugyanis

5,7 százalékról 3,9 százalékra mérséklődött a várt bevétel nagysága.

A visszaesés ugyan jelentős, egyelőre nem tudni, hogy mindössze arról van szó, hogy az előző negyedév kiugróan optimista hangulata eltűnt, és a várakozások visszakorrigáltak, vagy folytatódik a 2014 eleje óta tartó csökkenő trend.

A kkv-k túlnyomó többsége továbbra is 0 és 6 százalék közötti árbevétel-növekedést valószínűsít, a jelenleginél kisebb bevételt pedig mindössze a cégek 6 százaléka feltételez a következő egy évben. A nagyobb, 6 százalék feletti bővüléssel számoló cégek aránya viszont egyértelműen visszaesett, 31 százalékról 24 százalékra – derül ki a K&H kkv bizalmi index kutatás legutóbbi adataiból.

Az ipari cégek 5,2 százalékos bevételnövekedést valószínűsítenek Forrás: MTI/Balázs Attila

Az ipari cégeknek mehet a legjobban

A mikro-, kis- és középvállalkozások általában igen eltérő mértékű bevétel-növekedést várnak, most azonban egységes képet mutat a szektor. Jelenleg

a mikrovállalkozások számítanak a legjobb eredményre a következő évben,

ők átlag feletti (4,2 százalékos), míg a kis- és középvállalkozások átlag alatti (3,6 és 3,7 százalék) bővüléssel számolnak. A különböző ágazatok közül az ipari cégek pénzügyi várakozásai a legkedvezőbbek, hiszen 5,2 százalékos növekedést valószínűsítenek.

Profitcsökkenésre kevesen számítanak

A profitkilátásokat tekintve is visszafogottabbak lettek a cégek, közel felére, 2,4 százalékra zsugorodott a várt nyereség mértéke. Öröm az ürömben, hogy

a cégek mindössze 5 százaléka számol profitcsökkenéssel, ami az elmúlt tíz év legalacsonyabb aránya.

A különböző árbevételű cégeknél gyakorlatilag hasonló mértékű nyereség-növekedést feltételeznek, míg az ágazatok közül ez esetben is az ipari cégek várnak átlag feletti, 3,1 százalékos eredmény-növekedést. Az ipari cégek bizakodó hangulata nem meglepő, hiszen a KSH legutóbbi adata szerint idén augusztusban mintegy 6,2 százalékkal nőtt az ipari termelés volumene, míg a termelés az első nyolc hónapban 6,6 százalékkal haladta meg a tavalyi év azonos időszakát.