Brüsszelben érdeklődnek a taopénzekről

2015.11.04. 11:06

Kérdést intézett az Európai Bizottsághoz Niedermüller Péter, a Demokratikus Koalíció alelnöke, európai parlamenti képviselő a látványsportok társasági adókedvezményen keresztüli, taotámogatási rendszerének kivizsgálását kérve.

Niedermüller felidézi, hogy Brüsszel 2011-ben engedélyezte Magyarország számára, hogy adókedvezményen keresztül állami támogatást nyújtson a sportágazatnak az utánpótlás nevelése céljából. Ezért most azt kérdezi a bizottságtól, hogy „egy ennyire átláthatatlan és korrupcióveszélyes” rendszerben megvalósulnak-e azok a célok, amelyekre hivatkozva a magyar kormány kezdeményezte az állami támogatásokra vonatkozó szabályok alóli mentességet, és felül akarja-e vizsgálni a program engedélyezésére vonatkozó korábbi döntését.

A felcsúti Pancho Aréna például taotámogatásokból épültForrás: MTI/Illyés Tibor

A politikus a Transparency International jelentésére hivatkozva azt írja, hogy a taorendszer átláthatatlan, kedvez az összefonódásoknak, a közpénz pocsékolása és irracionális fejlesztések jellemzik, a pénzekkel nem kell részletesen elszámolni; elköltésükről zárt és átláthatatlan folyamat során a sportszövetségek döntenek, melyek közül többnek az élén fideszes politikusok állnak.

Közpénz vagy sem?

A kormány álláspontja szerint a sporttámogatásra fordítható adókedvezmény nem minősül közpénznek.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK