Szerény növekedést várnak az uniótól

Európai Bizottság brüsszeli székházáról 
Belgium: European Parliament, Brussels Euroraum Außenansicht PARLIAMENT Kriese Eurorettung EUROPEAN EURO ssteuer
Belgium: European Parliament in Brussels as seen from Rue Wiertz. Photo from 15. May 2015.
Vágólapra másolva!
Az olajárak esése és a viszonylag gyenge euró ellenére mérsékelt gazdasági növekedés vár az Európai Unió valamennyi országára az Európai Bizottság őszi prognózisa szerint. A brüsszeli testület összefoglalója szerint 2016-ban és 2017-ben a strukturális reformok pozitív hatása segíti az egyes országok további gazdasági növekedést a világkereskedelem lassulása és a fennálló geopolitikai feszültségek ellenére is.
Vágólapra másolva!

Az euróövezet egészében erre az évre a GDP 1,6 százalékos növekedésével számol a prognózis, amely jövőre 1,8, 2017-re pedig 1,9 százalékra gyorsul.

A teljes uniót tekintve a GDP várható emelkedése idén 1,9 százalék, 2016-ban 2,0, és 2017-ben 2,1 százalék lehet.

A gazdasági növekedés fenntartásához és erősödéséhez az egyes országokban folytatni kell a strukturális reformokat a versenyképesség növelése érdekében. Különösen fontos ez a lassuló világgazdasági növekedés és menekült-válság gazdasági kihívásai közepette, idézte a bizottság közleménye Valdis Dombrovskist, az Európai Bizottság euróért és szociális párbeszédért felelős alelnökét.

Szerény növekedést várnak Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Daniel Kalker

Pierre Moscovici, az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyi területért, az adózásért és a vámügyekért felelős francia tagja azt emelte ki, hogy

a szolid növekedést a munkanélküliség és a költségvetési hiány csökkenése kíséri.

A foglalkoztatás várhatóan 0,9 százalékkal javul ebben és a következő évben az euróövezet országaiban, és az ütem 1 százalékra emelkedhet 2017-ben.

Javulnak a foglalkoztatási adatok

A munkanélküliség 11 százalékról 2016-ra 10,6 százalékra csökken, majd 2017-ben 10,3 százalék lesz. Az EU egészét tekintve az előrejelzés 2015-ben 9,5, 2016-ban 9,2, 2017-benn és 8,9 százalékot jelez.

Belgium: European Commission (Berlaymont building) in Brussels. Photo from 15. May 2015. Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Daniel Kalker

A bizottság véleménye szerint a költségvetési kilátások folyamatosan javulnak. 2015-ben a GDP-hez viszonyított deficit az euróövezetben is várhatóan csökken a költségvetési konszolidációs erőfeszítéseknek és az alacsonyabb kamatkiadásoknak köszönhetően.

A menedékkérők érkezésének is lehet pozitív hatása az európai gazdaságra,

amennyiben a tagországok megkönnyítik az újonnan érkezők munkavállalását. Noha az EU egészét tekintve a növekedés hatása várhatóan nem számottevő, az egyes tagállamok számára jelentős lehet. Az Európai Bizottság egyébként 3 millió főre becsüli az idén novembertől a jövő év végéig érkező migránsok számát.

Brüsszel elárulta, mit vár Magyarországtól

Az Európai Bizottság Magyarországnak idén 2,9, jövőre 2,2, 2017-ben pedig 2,5 százalékos gazdasági növekedést jósol az őszi gazdasági prognózisában. Brüsszel úgy látja, hogy a magyar költségvetés egyensúlya is tovább fog javulni és az államadósság is csökkenő pályán marad.

A jelentés szerint növekszik a folyó fizetési mérleg többlete az euróövezetben az alacsonyabb olajáraknak és a kereskedelmi mérleghiány csökkenése jóvoltából. 2017-ben azonban a folyó fizetési mérleg többlete várhatóan valamelyest szűkül például az olaj drágulása és a cserearányok romlása miatt, áll az Európai Bizottság közleményében.