A dollár díjazza az egyre határozottabb kommunikációt

dollár USD pénz
Vágólapra másolva!
Egyre magabiztosabban hangoztatja Janet Yellen, hogy decemberben emelni fognak. Az amerikai jegybankelnök szavaira a piac is kedvezően reagált, mind a dollár, mind a kötvényhozamok terén jelentős erősödést látni.
Vágólapra másolva!

A piac október elején szinte elkezdett beletörődni, hogy decemberben sem meri meghúzni a ravaszt az amerikai Fed. Yellen szerda este derekasan rácáfolt az elemzői várakozásokra. Kijelentette, hogy egyre valószínűbb a decemberi kamatemelés – írja a Financial Times.

Készen áll

Mind az amerikai gazdaság jelenlegi állapota, mind a világpiaci fejlemények lehetővé teszik, hogy az év utolsó hónapjában emelni lehessen, jelentette ki az amerikai jegybankelnök.Többek között javultak munkaerőpiaci mutatók, amitől függővé tette a Fed az emelést. Ha a Yellen vezette jegybank december közepén bevállalja a monetáris szigorítást, akkor azzal egy 2006 óta tartó sorozatot fog megszakítani, tudniillik azóta nem volt kamatemelés az USA-ban.

A Janet Yellen vezette Fed most már nem ijed meg a kínai parától? Forrás: J. Scott Applewhite / AP Images

Díjazták

A piac kedvezően reagált Yellen eltökéltségére.

A piaci árazások már 56 százalékos valószínűséget adnak egy 25 bázispontos emelésnek.

Érdemes megemlíteni, hogy egy hónappal ezelőtt még 35 százalékot adott a piac egy decemberi monetáris szigorításnak.

A határozottabbnak tűnő szavak hatására a kötvényhozamok is megindultak felfelé. A mértékadónak számító 10 éves futamidejű állampapír hozama hét hete nem látott magasságba szökött, elérve a 2,24 százalékot. Az amerikai bejelentés hírére a német, de még az ausztrál állampapírok árfolyama is meglódult. A német papírok is két hetes rekordot döntöttek meg. Ebből is jól látszódik, hogy mennyire szoros korreláció mutatkozik a kötvénypiacon, mennyire érzékenyek az ilyen típusú értékpapírok a Fed kommunikációjára, illetve az amerikai monetáris politika alakulására.

A 10 éves amerikai állampapír hozamalakulása az elmúlt 1 hónapban Forrás: Stooq.com, Investor.hu

De nem csak a kötvénypiacon okoz érdemi elmozdulást a határozottabbá váló Fed-kommunikáció, hanem a devizapiacon is, hisz a dollár jelentős erősödésen megy keresztül a főbb devizákkal szemben, sőt a forint ellenében is 4 havi csúcsra emelkedett, újra elérve a 290-es szintet. A folyamatokat elnézve pedig jó esély van arra, hogy a zöldhasú tovább fog tudni erősödni, így az USDHUF árfolyamában egyre inkább kezdhetünk megbarátkozni a 300-as szintekkel.

Az USDHUF árfolyamának alakulása az elmúlt 1 évben Forrás: Investing.com, Investor.hu

Kongatták a vészharangot

A J.P. Morgan szakértője egy korábbi nyilatkozatában figyelmeztette a Fed-et, ha decemberben sem határozza el magát, akkor a pénzpiacon könnyen pánikszerű eladások kezdődhetnek, ahogy történt ez augusztusban a kínai események hatására.

- fűzte hozzá a stratéga.

Amiről nem szól a fáma

Jövőre 215 milliárd dollár értékű állampapír jár le a központi bank eszközállományában.

A lejáró papírok jövőjéről eddig említést sem tett a Fed, amivel egyre nagyobb bizonytalanságot kelt az amerikai kötvénypiacon. 2018-ig pedig összesen 800 milliárd dollárnyi állampapír sorsáról kell döntenie a jegybanknak.