Javított eredmény előrejelzésén a Magyar Telekom

Magyar Telekom
Vágólapra másolva!
A várakozásoknak megfelelő negyedéves számokat közölt a Magyar Telekom 2015. harmadik negyedéves gyorsjelentésében. A beszámoló közzétételével együtt a cég javította az év végi eredményre vonatkozó előrejelzését.
Vágólapra másolva!

A koszolidált, nemzetközi pénzügyi jelentési szabványok (IFRS) szerinti összeállított jelentés szerint

a csoport bevételei 0,3 százalékkal 158,0 milliárd forintra nőttek,

mivel a magyar üzletág ellensúlyozni tudta a macedón és montenegrói kiesést. Ezen belül a mobil bevételek az előző év hasonló időszakához képest 4,4 százalékkal mérséklődtek. A vezetékes bevétel 2 százalékkal nőtt. A rendszerintegráció és információtechnológiai (RI/IT) bevételek 16,5 százalékkal bővültek.

A vártnak megfelelően csökkent a profit

A közvetlen költségek 1,2 százalékkal, 53,8 milliárd forintra csökkentek. A bruttó fedezet kismértékben, 103,1 milliárd forintról 104,2 milliárd forintra nőtt a negyedéves összehasonlításban az alacsonyabb közvetlen költségek és valamelyest magasabb bevételek eredményeként.

Mindezek eredőjeként 2015. harmadik negyedévben (a kamatok, adófizetés és értékcsökkenés előtti eredmény) az EBITDA 0,6 százalékkal, 48,9 milliárd forintra csökkent éves összehasonlításban. A

részvényesekre jutó eredmény (nettó eredmény) 10,7 milliárd forintról 9,3 milliárd forintra esett.

A közölt eredmény megfelel az elemzői várakozásoknak.

Az esztendő első 9 hónapjában az árbevétel 473,46 milliárd forint volt, ami 2,7 százalékkal magasabb az előző év azonos időszakában elért összegnél. Az adózott nyereség 10 százalékkal 24,36 milliárd forintra csökkent, míg az EBITDA 3 százalékkal javult, elérte a 143,57 milliárd forintot.

Jelezte továbbá, hogy a 2015-re tervezett magyarországi végkielégítésekkel kapcsolatos közel 8 milliárd forint felét a vállalat lekönyvelte a harmadik negyedévben, az összeg másik fele pedig várhatóan a negyedik negyedévben jelentkezik majd.

A Magyar Telekom főbb számai Forrás: Equilor, Magyar Telekom

Lesz osztalék

A társaság a magasabb bruttó fedezetet elsősorban a bevételek növekedésének és az alacsonyabb követelésoldali értékvesztéssel és költségmegtakarításokkal indokolja. Ezek következtében a negyedévben visszatértek a pozitív free cash-flow termeléshez. Christopher Mattheisen, a csoport vezérigazgatója a beszámolóhoz fűzött kommentárjában kiemelte, hogy a cég fenn tudta tartani a működés kedvező lendületét, és a folyamatok nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy 2016-ban újra osztalékot tud majd fizetni a Magyar Telekom (ez nem újdonság).

A vállalat már februárban jelezte, hogy

2015. évi eredményei után részvényenként minimum 15 forint osztalékot tud majd fizetni részvényeseinek,

ami 3,5 százalék feletti osztalékhozamot jelentene.

A javított előrejezés

Telekom nem változtatta meg idei árbevételi tervét: szinten maradó értékkel kalkulálnak, de az EBITDA tekintetében a korábban prognosztizált maximum 3 százalékos lemorzsolódás helyett szinten maradásra számítanak. A beruházási tervek sem változtak, 105 milliárd forint maradt az éves előirányzat.

A nettó eladósodottsági ráta (a nettó adósságnak az összes tőkére vetített aránya) 43,9 százalék volt 2015. harmadik negyedév végén, amely alacsonyabb a második negyedév végi 45,6 százalékos szintnél, de még mindig magasabb, mint a társaság komfortzónája - derül ki az Equilor reggeli hírleveléből.

Így néz ki a részvény

A szerdai kereskedést 392 forinton zárta a részvény, vélhetően pozitív árfolyamreakció jöhet a közzétett gyorsjelentés hatására. A júniusi 434 forintos árfolyamcsúcs óta folyamatosan morzsolódik le az árfolyam, de ahogy a lenti ábrán is jól látható, ez inkább egy nagyobb korrekciónak felel meg. Ráadásul könnyedén összejöhet a csökkenő trendvonalból való kitörés is, mely után újra 400 fölötti szinteket célozhatná meg a papír. Lefelé fontos támasz szint a 375-380 forintos sáv.

A Magyar Telekom részvényének árfolyammozgása az elmúlt 1 évben Forrás: Investing.com, Investor.hu

Az Investort kiadó Origo Média és Kommunikációs Szolgáltató Zrt. kizárólagos tulajdonosa a Magyar Telekom Nyrt.