Még mindig tart a kiskereskedelem lendülete

2015.11.05. 10:43

A kiskereskedelmi forgalom volumene éves szinten 5,1 százalékkal nőtt szeptemberben az augusztusi 4,6 százalékos emelkedés után, a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt. Elemzők szerint az idén 5-6 százalékkal bővülhet a kiskereskedelem.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) első becslése alapján szeptemberben

  • az élelmiszer és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 3 százalékkal, 
  • a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 6,9 százalékkal, 
  • az üzemanyag-kiskereskedelemben 6,1 százalékkal 

emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene.

Az év első kilenc hónapjában a forgalom volumene – a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt – 5,9 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit.

Január-szeptemberben az élelmiszerek forgalma 3,7, a nem-élelmiszer termékeké 7,7 százalékkal nőtt, míg a legnagyobb mértékben, 8,2 százalékkal az üzemanyag kiskereskedelem bővült az előző év azonos időszakához képest a naptárhatástól megtisztított adatok szerint.

A KSH a szeptemberi kiskereskedelmi forgalomra vonatkozó második becslését november 26-án közli.

További növekedést várnak az elemzők

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője szerint a következő hónapokban a magasabb bázis miatt némileg lassulhat a forgalom növekedése, de a bővülés tartós maradhat. A tavaly év végén – részben az online pénztárgépek bevezetése által okozott – magas bázis miatt 2015 hátralevő részében 4,5 százalék körül alakulhat a kiskereskedelmi forgalom növekedése, így éves átlagban 5,5 százalékos emelkedésre számít a Takarékbank, jövőre pedig 3 százalékot meghaladó kiskereskedelmi bővülést vár.

Elemzők szerint 5-6 százalékkal bővülhet a kiskereskedelem 2015-benForrás: AFP/Peter Parks

Németh Dávid, a K&H Bank vezető makroelemzője szerint a korábbi elhalasztott vásárlások, az egy évvel korábbinál olcsóbb üzemanyagok hajtják a kiskereskedelmet. A szakértő a következő időszakban további bővülést vár, és arra számít, hogy az idén, az év egészében 5-6 százalékos növekedést ér el a szektor.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK