Súlyos kockázatok rengethetik meg a világot jövőre

tőzsde pánik Kína
Vágólapra másolva!
A volatilis tőkemozgások, a kínai gazdaság vártnál lassabb ütemű növekedése és az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed esetleges monetáris szigorítása veszélyeztetheti leginkább a szuverén adósbesorolásokat 2016-ban – derül ki a Moody’s Investors Service jelentéséből. A hitelminősítő összefoglalta, minek nézünk elébe jövőre.
Vágólapra másolva!

A 2016-os év felé közelítve a globális szuverén adósságkilátások általánosságban stabilnak mondhatók, de több esély van negatív, mint pozitív meglepetésekre – idézi a CNBC Alastair Wilsont, a Moody’s szuverén kockázati részlegének vezetőjét.

A Moody’s jelentése az után jelent meg szerdán, hogy a múlt hónapban a Nemzetközi Valutaalap (IMF) 3,6 százalékra vágta vissza a globális növekedési előrejelzését 2016-ra a júliusban várt 3,8-ról, arra hivatkozva, hogy az elmúlt hónapokban megszaporodtak a világgazdaságot terhelő lefelé mutató kockázatok.

A Moody’s által értékelt országok között az egy évvel korábbi szintről némileg csökkent a stabil kilátással rendelkezők aránya (majdnem 80 százalékról 75 százalékra), míg a negatív kilátással bírók aránya bővült.

A szerdai jelentést követően a CNBC közelebbről is megvizsgálta a Moody’s által felvetett legfőbb kockázati tényezőket.

A vártnál lassabb kínai gazdasági növekedés az egész világgazdaságra kihat. Forrás: AFP/Getty Images/Str

Kiszámíthatatlan mozgások

Valószínűleg a tőkemozgásokban jelenleg is tapasztalható volatilitás lesz a legnagyobb kockázat 2016-ban – mondta Wilson. A Moody’s hangsúlyozza ugyanis, hogy igencsak ideges piacokat láthatunk, miközben nagy elmozdulások vannak a tőkeáramlásokban. Hangsúlyozzák, hogy a kínai részvénypiac beszakadása például önmagában még nem kellene, hogy befolyásolja a világgazdaság növekedését, de természetesen jelentős elmozdulásokat okozott a tőkeáramlásokban.

Az amerikai pénzügyminisztérium szerint az év első nyolc hónapjában 500 milliárd dollárra rúgott a Kínából kiáramló tőke mértéke, amely augusztusban tetőzött 200 milliárd körül.

A hitelminősítő kiemelte, hogy a szuverén adósságokra elsősorban a tőkemozgások kiszámíthatatlansága jelenti a legfontosabb veszélyt. Amellett pedig, hogy komoly vita van a tőkepiaci mozgások globális növekedésre gyakorolt hatásáról, valamint a pénzügyi és gazdasági stabilitással való összefüggéseiről, a Moody’s ezeket széleskörű kockázatokként veszi figyelembe.

Kínai fékezés

A vártnál lassabb kínai gazdasági növekedés az egész világgazdaságra nézve veszélyt jelenthet – hangsúlyozza a Moody’s. A hitelminősítő előrejelzése szerint

a világ második legnagyobb gazdasága jövőre 6,3 százalékkal bővülhet az idei 7 százalék, valamint a 2007-es 14,2 százalékos csúcs után.

Masszív nyersanyagpiaci fogyasztóként a kínai lassulás már eddig is hozzájárult az energia és a különböző fémek árainak csökkenéséhez. Ez pedig aláássa egyes nyersanyagtermelő országok növekedési kilátásait, és kiszolgáltatottabbá teszi őket a további gazdasági és pénzügyi sokkoknak – figyelmeztet a Moody’s.

A multinacionális vállalatok, illetve azon iparágak, melyek szoros kínai kapcsolódási pontokkal rendelkeznek, szintén megérzik a szorítást. A konténerszállítás egyik óriása, a dán Maersk Line például szerdán jelentette be, hogy majdnem ötödével vágja vissza a munkaerejét, többek között a Kína és Európa közti lassuló kereskedelem miatt, de egyes beruházásokat is elhalasztanak, és kapacitásleépítés is várható.

Ezzel párhuzamosan az olyan nagy bányacégek, mint a Glencore vagy az Antofagasta szintén nagymértékű munkaerő és/vagy kibocsátás-csökkentést jelentettek.

Janet Yellen, az amerikai jegybank elnöke (b) és Christine Lagarde, IMF-vezér (j) Forrás: AFP/Mark Wilson

Az a bizonyos emelés

Noha a globális piacok már egy ideje lélegzetvisszafojtva várják, hogy a Fed döntéshozói végre kimondják a kamatemelést, az amerikai monetáris politika esetleges szigorítása olyan potenciális sokkokhoz vezethetnek, melyek az egész világban visszhangokat válthatnak ki – hangsúlyozza a Moody’s, utalva a tőkemozgásokra és befektetői hangulatra gyakorolt hatásokra.

Mindeközben az Európai Központi Bank valószínűleg még az év vége előtt megnöveli az ezermilliárd eurós eszközvásárlási programjának hatályát.

A Fed és más nagy jegybankok politikájának eltérése azonban az amerikai dollárnak kedvezhet, ami globális kockázatokkal is jár.

Októberben már az IMF is figyelmeztetett arra, hogy a dollár további felértékelődése problémát jelenthet a dolláradósok számára, különösen azon feltörekvő piacokon, ahol a vállalatok devizaadóssága jelentősen megemelkedett az elmúlt években.

Geopolitika zavarok

A Moody’s mindemellett arra is felhívta a figyelmet, hogy a geopolitikai kockázatok 2016-ban is veszélyt jelenthetnek a szuverén adósságosztályozásra, különösen a Közel-Keleten és Görögországban.

A hitelminősítő elsősorban a közel-keleti konfliktusokra és az azokhoz köthető európai menekültválságra utal, amely erősen érinti Görögországot, és amely kapcsán a döntéshozók még nem tudtak koherens megoldást kidolgozni.