Tovább bonyolódik az MVM gázügye

földgáz, gázvezeték, egy munkás dolgozik az E-On hajdúszoboszlói telepén 2009. januárjában
Vágólapra másolva!
Többet is spórolhatott volna az MVM Partner a MET-tel és más cégekkel kötött szerződései alapján. A rendőrség szerint nem merül fel a hűtlen kezelés gyanúja, az erről szóló feljelentést háromszor is elutasították. Az ügyben új feljelentések is születtek.
Vágólapra másolva!

Hűtlen kezelés és csalás miatt feljelentést tett az MVM Partner (MVMP) gázüzletei miatt Tóth Bertalan MSZP-s képviselő. Szerinte a két cég összejátszott azért, hogy a kormányközeli MET a piaci ár felett adhassa el saját gázát. Állítása szerint a most nyilvánosságra került, a MET-tel, illetve más cégekkel kötött szerződések bizonyítják, hogy az MVMP jóval kedvezőbb ajánlatok helyett a gázt a piaci ár felett kínáló MET-tel kötött szerződést.

Árverés nélkül

Az Ausztriát Magyarországgal összekötő gázvezeték kezelője a FGSZ Földgázszállító Zrt. Ez a cég a vezeték kapacitásait (vagyis a szállítási lehetőséget) piaci szereplőknek adja bérbe. A kapacitásokat hagyományosan árverésen értékesítették, 2011-ben azonban egy kormányrendeletben írták elő, hogy a piaci szereplők között milyen arányban kell elosztani a kapacitásokat :

30-30 százalékot például az E.oN és a Magyar Villamosművek kapott meg,

persze úgy, hogy a vezetékhasználati díjat továbbra is fizetniük kellett az FGSZ-nek.

A kormány döntött tehát arról, hogy a következőkben az MVM, illetve annak gázszolgáltatással foglalkozó leányvállalata, az MVMP béreljék a kapacitás 30 százalékát a FGSZ-től. Ez számukra problémás volt, hiszen korábban a kapacitásnak csak pár százalékát vették igénybe.

Árverés nélkül vehette át az osztrák gázvezetéket az MVM Forrás: Kisbenedek Attila

A behozott gáz négyötödét az MVMP a MET International nevű, svájcban bejegyzett cégtől vette meg az osztrák oldalon, majd behozta azt az országba, ahol eladta a lakossági szolgáltatóknak (köztük annak a MET International itteni vállalatának, a MET Magyarország Zrt-nek, amely vállalkozásoknak és végfogyasztóknak szolgáltatnak gázt). Az MVMP emellett a vezeték általa bérelt használati jogát is bérbe adta a MET-nek, akik ezért az eredetinél magasabb használati díjat fizettek.

A MET Magyarország Zrt. eredeti neve Mol Energiakereskedő Zrt. volt, a részvényei 40 százaléka jelenleg is a Mol tulajdonában áll. A maradékon több különböző cég és magánszemély osztozik. A tulajdonrész 10 százaléka például Garancsi Istváné, aki Orbán Viktor kedvenc csapatának, a Videotonnak tulajdonosa. Garancsi egy másik cége, a Market Építő Zrt. az év elején azzal vált ismertté, hogy vitatott körülmények között elnyerte a 2017-es vizes vb előkészületeiről szóló pályázatot. Jelenleg a cég egy multinacionális csoport, a svájci központú MET Group tagja.

Kiszivárgott szerződések

A MET Zrt. 2011 óta 500 millió köbméter gázt importált, az üzletekre az MVM Partner nem fizett rá, mivel a MET fizette a vezetékhasználati díjat. Ellenzéki politikusok szerint azonban így is indokolatlanul drágán vásárolt gázt a MET-től, ami miatt hűtlen kezelésért feljelentést is tettek.

A gyanú tavaly merült fel először. Ekkor valaki létrehozott egy "Rezsicsokkentes" című weboldalt, ahol több, az MVMP és a MET, illetve más cégek között köttetett szerződést is kiszivárogtatott. Ezek

arrra engedtek következtetni, hogy a szolgáltató a MET-től a piaci ár felett vett gázt.

2014 tavaszán Tóth Bertalan MSZP-s képviselő adatigénylési pert indított azért, hogy az MVMP tegye közzé a 2011 óta kötött összes szerződését. Ezek a dokumentumok a napokban nyilvánosan elérhetővé váltak.

Orbán Viktor Garancsi Istvánnal, a MET Zrt. 10 százalékos tulajdonosával Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Olcsóbban is kínálták

A szerződésekből az derült ki, hogy a MET mellett több más cég is adott el gázt a szolgáltatónak, kedvezőbb áron.

Az árkülönbségek köbméterenként 4,5 és 17 forint között voltak a többi cég javára.

"Az elmúlt három évben csak a gáz ötödét vették azoktól a szereplőktől, akik a MET-nél olcsóbban kínálták a gázt. A MET-től ez idő alatt 400 millió köbmétert vettek meg, pedig piac törvényei azt diktálják, hogy köbméterenként kevesebbet fizessen a vásárló, ha nagyobb mennyiségű gázt vesz" - mondta az Origónak Tóth Bertalan. Hozzátette: az időszakban ráadásul a piacon gázbőség volt, az MVMP arra sem hivatkozhat, hogy más szolgáltatóktól nem tudott volna elég gázt venni.

Tóth Bertalan szerint, ha az MVMP nem kereskedik a MET-tel,

5,37 milliárd forintot is spórolhatott volna.

Mint mondta, a MET ebben az időszakban 70 milliárd forint nyereséget könyvelt el, ez nagyrészt az MVMP vásárlásaiból származott. Hozzátette: emellett ugyanennyit kaphatott a MET Magyarország Svájcban bejegyzett anyacége, a MET International is, a velük kötött szerződések azonban még nem nyilvánosak.

Tóth Bertalan (balra) MSZP-s képviselő Forrás: MTI/Illyés Tibor

A rendőrség szerint nem történ bűncselekmény

Tóth Bertalan elmondta: az ügyben eddig három feljelentést tett, az elsőt még az előtt, hogy nyilvánosságra kerültek volna a szerződések. Ezt a rendőrség bizonyíték hiányában elutasította. Ezután, állítja, még kétszer próbálkozott, de újra elutasításba ütközött.

A rendőrség arra hivatkozott, hogy ugyanebben az ügyben már elutasítottak egy eljárást,

annak ellenére, hogy időközben új bizonyítékokat is bemutatott.

Feljelentették egymást

Kérdésünkre a MET közleményt juttatott el az Origohoz, ebben azt állították, Tóth Bertalan valótlanságot állít, és, hogy

Az MVMP mástól nem tudott volna elegendő gázt vásárolni Forrás: MTI

Tóth Bertalan erre máshogy emlékszik: mint mondta, a cég nem küldött neki semmiféle szakmai cáfolatot, és nem kezdeményezett tisztázó beszélgetést. Ehelyett neki is azt írták, hogy valótlant állít, és megkérdezték, melyik dokumentumokra alapozza a vádakat. A képviselő visszakérdezett, melyik állítását tartják valótlannak. Erre a MET már nem válazolt, ehelyett rágalmazás és becsületsértés miatt feljelentést tett.

Szállítási szolgáltatást nyújtottak

A MET közleményében írnak arról is, hogy valójában nem számít, hogy milyen áron vásárolt gázt az MVMP, ugyanis a MET-től vásárolt gáz a gyakorlatban nem is cserélt gazdát. Mint írják, az MVMP lényegében egy szállítási-logisztikai szolgáltatást nyújtott a MET-nek. A MET International a határ osztrák oldalán eladta az MVMP-nek a gázt, akik átszállították azt a magyar oldalra. A MET Magyarország ezután

a magyar oldalon ugyanannyiért visszavásárolta a saját anyacége gázát.

Vagyis a szerződésekben csupán elszámolási árak szerepelnek, ezek hiába magasabbak a piaci árnál, a tranzakciókban végső soron nem cserélt gazdát a pénz. Az import gázt Magyarországon már a MET értékesítette.

Az MVMP-nek emellett a MET vezetékhasználati díjat is fizetett, évente 4-6 milliárd forintot. Így, mint állítják, az MVMP pozitív mérleggel jött ki az üzletből. A többi szolgáltatótól az MVMP hagyományos módon, saját szállítási kapacitásukat kihasználva vásárolt gázt, ezért ezeket a MET szerint nem lehet összehasonlítani a velük kötött üzlettel.

Pontosítás

A fenti cikkünkben valótlanul állítottuk, hogy a Market Építő Zrt. egy multinacionális csoport, a svájci központú MET Group tagja. A valóságban a Market Építő Zrt. nem tagja a svájci központú MET Group multinacionális csoportnak. A tévedésért elnézést kérünk.