A robotok és a mesterséges intelligenciáki fejlődése miatt az USA-ban a dolgozók 47, az Egyesült Királyságban a 35 százaléka veszítheti el az állását 20 éven belül a Bank of America Merryl Lynch előrejelzése szerint. Egyes iparágakban a cégek a munkaerőköltségeik 90 százalékát megspórolhatják, ha az embereket gépekkel helyettesítik.

A munkavállalók 35 százaléka állás nélkül maradhat az Egyesült Királyságban, és 47 százaléka az Egyesült Államokban 20 éven belül, derül ki a Bank of America Merryl Lynch befektetési hitelintézet elemzéséből. A tanulmány készítői szerint már elkezdődött a negyedik ipari forradalom, a robotok és a mesterséges intelligenciák fejlődése exponenciális, gyakorlatilag minden ipari szektorban és a hétköznapokban is megjelentek, írja a Guardian.

Emberi felügyelet nélkül

A gépek terjedése azért aggasztó a jelentés szerint, mert elsősorban az alacsony fizetésű munkahelyekről, a kétkezi munkakörökből és a szolgáltató szektorból fogják kiszorítani az embereket.

Japánban már most vannak olyan autógyárak, emlékeztetnek a szerzők, amelyekben a robotok emberi felügyelet nélkül képesek dolgozni a nap 24 órájában, 30 napig megszakítás nélkül. Jelenleg a világban átlagosan 66 robot jut 10 ezer emberi munkásra. Az erősen automatizált japán autóiparban 1520 robot jut 10 ezer emberre.

Egy amerikai startup olyan robotot fejlesztett, ami el tudja látni a gyorséttermek konyhai feladatait: megformázza a húspogácsát, kisüti, beleteszi a zsömlébe és zöldségeket is ad hozzá.

Olcsóbb, mint kiszervezni a gyártást

A fejlett országok cégei a munkaerőköltségek 65 százalékát meg tudják spórolni, ha a gyártást fejlődő országokba szervezik ki, ahol alacsonyabbak a fizetések. Ha az embereket robotokra cserélik, akkor a költségek 90 százalékát takaríthatják meg.

Az autógyáraknak megéri például Magyarországra szervezni a gyártást, de még jobban megéri robotokat használniFotó: Nógrádi Attila [origo]

Nem csak a fizikai munkások aggódhatnak

De nem csak a kétkezi munkások aggódhatnak az állásukért: a mesterséges intelligenciák fejlődésével a gépek olyan tudásigényes feladatokat is képesek lesznek átvenni, mint például a pénzügyi tanácsadás. Sőt az orvosok és a nővérek sincsenek biztonságban: 2014-ben már 570 ezer műtétek hajtottak végre a világon robotok segítségével.

A Merryl Lynch előrejelzése szerint a személyi robotok piaca öt éven belül elérheti a 17 milliárd dollárt (4924 milliárd forintot), a növekedést hajtja, hogy egyre több az idős ember, aki segítségre vagy ápolásra szorul.

Tanulni, tanulni, tanulni

Azért még nincs itt a világvége az elemzés készítői szerint. Az elmúlt évszázadokban a társadalmak mindig megtalálták a módját, hogy előnyükre fordítsák a technológiában bekövetkező fejlődéseket, mondta Beijia Ma, a jelentés fő szerzője. „Az egyik módja annak, ahogy az emberek segíteni tudnak magukon ebben a helyzetben, az a tanulás” – mondta Beijia Ma. Vagyis az embereknek olyan tudásra és készségekre kell szert tenniük, amikben a gépek nem tudnak velük versenyezni.

A gépeket összetörni nem kell félnetek jó lesz

Az emberek nagyjából fele-fele arányban optimisták és pesszimisták a gépek terjedése miatt, legalábbis ez derült ki az amerikai Pew közvélemény-kutató felméréséből. A megkérdezettek 48 százaléka szerint a robotok ki fogják szorítani a fizikai munkásokat, a mesterséges intelligenciák pedig a szellemi munkásokat; hatalmas különbségek lesznek a jövedelmek közt, a társadalmi rend pedig fel fog borulni. 52 százalék viszont azt válaszolta, az emberi találékonyság felül fog kerekedni az új helyzeten, új iparágak és új munkahelyek jönnek majd létre az embereknek.