138,4 milliárd forintos többlettel zárt októberben az államháztartás központi alrendszere, közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium. A tavalyi évhez képest eddig 570 milliárd forinttal magasabban alakultak az adóbevételek.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közlése szerint az államháztartás központi alrendszerének halmozott hiánya 816,2 milliárd forintra mérséklődött.

Októberben közel 233 milliárd forintnyi – többségében korábban elmaradt – uniós forrás érkezett meg bevételként a központi költségvetésbe. Az Európai Bizottság öt hónapos vita lezárását követően még szeptemberben oldotta fel az egyes operatív programok kifizetések felfüggesztését, így a hazánkat jogosan megillető összegek már a büdzsében is megjelenhettek, közölte a minisztérium.

Nagyobb a hiány, mint tavaly

Az államháztartás központi alrendszerének halmozott hiánya egy évvel korábban 809,6 milliárd forint volt. Az idei év októberéig bezárólag a központi költségvetés 893,5 milliárd forintos deficittel, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 41,9 milliárd forintos, az elkülönített állami pénzalapok pedig 35,4 milliárd forintos szufficittel zártak.

Jelentősen nőttek az adóbevételek

A tavalyi évhez képest mintegy 570 milliárd forinttal magasabban alakultak az adóbevételek (társasági adó, általános forgalmi adó, jövedéki adó, személyi jövedelemadó, szociális hozzájárulási adó és járulékbevételek). Ez a hazai gazdaság teljesítményének és a gazdaság fehérítése érdekében meghozott kormányzati intézkedéseknek (online pénztárgépek, ekáer-rendszer) köszönhető a tárca szerint.

A magyar reformok működnek,a kiszámítható és felelősségteljes költségvetési politika pedig stabil keretet biztosít az ország gazdálkodásához” – közölte az NGM.

A minisztériumnál elégedettek az adatokkalForrás: MTI/Marjai János

A tárca szerint az uniós módszertan szerinti hiánycél 2015-re változatlanul a GDP 2,4 százaléka, amely – figyelembe véve a bevételek és kiadások éven belüli eloszlását és az október végi tényadatokat – reálisan tartható.