Ugyanaz jutott eszébe a rezsicsökkentésről az MSZP-nek és a Jobbiknak

Lázár János
Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter
Vágólapra másolva!
Egyes hatósági illetékek és díjak megszüntetését tárgyalta az országgyűlés. A fideszes Vas Imre méltatta a csomagot, a KDNP-s Vejkey Imre pedig újra elmondta, mi van benne. Az MSZP-s Bárándy Gergely és a jobbikos Staudt Gábor egyformán kevesellték a bürokráciacsökkentést, mert stadionokra sokkal többet költ a kormány. A csomagot azért minden felszólaló támogatta.
Vágólapra másolva!

A kezdetben állami rezsicsökkentésként, mostanában inkább bürokráciacsökkentésként aposztrofált, díj- és illetékcsökkentő törvénycsomagot tárgyalta november 5-én a parlament.

Összességében mintegy 10 milliárd forinttal csökkennek az emberek és a vállalkozások állami ügyintézésből adódó terhei abürokráciacsökkentő csomag eredményeként - mondta a mintegy 110 jogszabályt módosító jogszabálycsomagról szólva expozéjában a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Lázár János.

Ingyen lesz

Ha az országgyűlés elfogadja a javaslatot, akkor jövőre már ingyenesek lesznek a következő okmányok és eljárások:

  • Személyi igazolvány.
  • Lakcímkártya.
  • Az első jogosítvány.
  • Diákigazolvány és pedagógusigazolvány.
  • Erkölcsi bizonyítvány (évente négyszer).
  • Okmánycsere házasság miatt.
  • Okmánycsere lopás miatt.
  • Mozgássérültek parkolási igazolványa.
  • Az összes adóhatósági igazolás.
  • Mezőgazdasági és erdészeti gépkezelői jogosítvány.
  • Vállalkozói igazolvány.
  • Üzletek működési engedélye.
  • Népi iparművészeti igazolvány.
  • Cégiratok kiállítása és megküldése a cég tagjának.
  • 160 négyzetméternél kisebb lakóépületek engedélyezése.
  • A jelnyelvi tolmács névjegyzékbe való bekerülés.

Megkérdezték az embereket

Az előterjesztés vitájában Vas Imre (Fidesz) arra mutatott rá, hogy széles körű társadalmi konzultáció előzte meg a javaslat beterjesztését, az emberek a kormányhivatalokban ismertethették, mely közigazgatási díjak eltörlését vagy csökkentését tartják szükségesnek. Ezen kívül méltatta a csomagot.

Lázár János csomagja eltöröl sok díjat és illetéket Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A stadionokon kellene spórolni

Bárándy Gergely (MSZP) pártja nevében helyeselte a törvényjavaslatot, és további bürokráciacsökkentő lépések megtételére kérte a kormányt. Szorgalmazta, a kormány maga is lépjen a bürokráciacsökkentés útjára, mert az tarthatatlan, hogy több állami vezető, államtitkár, helyettes államtitkár dolgozik, mint ahány tagja van a parlamentnek.

Kevesellte az illeték- és a díjcsökkentés mértékét, mert az a költségvetésnek csak minimális hányadát teszi ki. Szerinte

lehetne máshol is spórolni, példaként a stadionépítéseket említette.

Ingyen lesz

Vejkey Imre (KDNP) felszólalásában lényegében újra elmondta, mit tartalmaz a bürokráciacsökkentő csomag.

A stadionokon kellene spórolni

Staudt Gábor (Jobbik) is támogathatónak nevezte a javaslatot, ő is ennek a folyamatnak a folytatására szólította fel a kormányt. Beszélt arról is, hogy jó pár olyan terület van, ahol még lenne tennivaló, ezek között említette a földhivatalokat. Szorgalmazta, hogy a tulajdoni lap kiadása is legyen ingyenes, akár úgy, ahogy az erkölcsi bizonyítvány esetében, vagyis évi négy alkalomra korlátozzák az ingyenességet.

Osztotta azt a véleményt is (az MSZP-s Bárándy Gergelyét), hogy csupán néhány milliárd forintot jelent a javaslatcsomag, miközben

az állampolgárok adóját "stadionokra meg ostobaságokra" költik.

Tyúklépésnél is kisebb lépés

Mesterházy Attila (MSZP) jó irányba tett lépésnek nevezte a törvényjavaslatot, és annak folytatására kérte a kormányt. Szerinte

jó lenne, ha a beérkezett négyszázezer állampolgári felvetést megismerhetnék a pártok,

hogy tudják, a polgárok mit látnak problémaként. Az ellenzéki politikus azt szorgalmazta, hogy a kormány a vállalkozásokat értelmetlenül terhelő, pluszkiadásokkal járó szabályokat is tekintse át.

Gúr Nándor (MSZP) azon véleményének adott hangot, hogy 2010 óta érzékelhetően nőttek a vállalkozások terhei. Bírálta a törvénycsomag 10 milliárd forintos nagyságrendjét, szerinte ezt még tyúklépésnek sem lehet nevezni. A bürokráciacsökkentés mellett a feketegazdaság elleni hatékonyabb fellépést is javasolta.

Egy nagy csomag kis része

Kovács Zoltán, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára Gúr Nándornak válaszolva azt mondta, nem érti miért ezen a kormányon kéri számon az állampolgárok életszínvonalának csökkentését, miközben a szocialista kabinetek emelték a rezsiköltségeket és növelték a bürokráciát.

A 10 milliárd forintról azt mondta, hogy az egy 35 ezres város éves költségvetésének felel meg.
A további bürokráciacsökkentést kérő képviselői felszólalásokra azt válaszolta, hogy ezt a törvénycsomagot tekintsék első lépésnek.

Az Államreform Bizottság ennél egy jóval bővebb csomagot tárgyalt meg,

de most ennek a javaslatnak a feltételei adottak - jelezte.

Az államtitkár a tulajdoni lap ingyenességével kapcsolatos felvetésekre közölte, az állampolgárok nem említették ezt a problémát az első tíz helyen. Kovács Zoltán utalt arra is, hogy hamarosan a parlament elé kerülhet az építési hatósági eljárásokat áttekintő javaslat.