5-10 éven belül megtérül a menekültek ellátására fordított összeg - állítja egy vezető német közgazdász. Marcel Fratzscher szerint ennél jobbkor nem jöhetnének a migránsok.

A Német Gazdaságkutató Intézet (DIW) vezetője, Marcel Fratzscher azt mondta, hogy az országba érkező menekültek nagy lehetőséget jelentenek a német gazdaságnak, néhány éven belül több hasznot termelnek majd, mint amennyit az állami költségvetés most fordít az ellátásukra és integrálásukra. Az elmúlt 70 évben nem volt olyan jó helyzetben Németország, mint most a menekültek befogadása szempontjából.  Többlet van a költségvetésben, miközben friss munkaerőre van szüksége az országnak" - mondta Marcel Fratzscher.

Haszon és félelem

A DIW számításai szerint a migránsokra költött eurómilliárdok 5-10 éven belül megtérülnek azzal, hogy a gyenge beruházási kedv felpörög, és új lendületet ad az ország gazdaságának. Az elemzés elismeri, hogy Németország egyes részein káoszt és félelmet okoz a migránsok nagyszámú megjelenése, és óriási logisztikai feladat az ellátásuk és integrálásuk, összességében mégis pozitívnak értékeli Angela Merkel "nyitott ajtó" politikáját.

Többségében fiatalok érkeztek NémetországbaFotó: Vörös Szabolcs - Origo

David Folkerts-Landau, a Deutsche Bank vezető közgazdásza szerint az országba beáramló menekültek a jólétet jelentik majd a jövő generációi számára, mert többségük 25 év alatti fiatal, akikben rengeteg foglalkoztatási és adófizetői potenciál van. Hasonló véleményen van a Foglalkoztatási Kutatóintézet vezetője is. Joachim Möller alaptalannak tartja azokat a félelmeket, hogy a menekültek miatt csökkennének majd a bérek. Marcel Fratzscher maga sem hitte, hogy vezető német közgazdászok is szívesen beszélnek a menekültválság pozitív gazdasági hatásairól, mert eddig csak bírálatokat kaptak a témában nyilatkozók.

Többlet van a költségvetésben

Becslések szerint a német államkincstár évente mintegy 12 ezer eurót költ egy menedékkérőre, mire eldől, hogy maradhat-e az országban, vagy sem. Idén a teljes költség nagyjából 10 milliárd euró, a német GDP 0,3%-a. A Német Gazdaságkutató Intézet 2015-re 15 milliárd eurós költségvetési többlettel számol, és hasonló számot vár 2016-ra is, így pénzügyileg most a legideálisabb az ország helyzete a menekültek befogadására.

40%-uk legalább 20 évig marad NémetországbanFotó: Vörös Szabolcs - Origo

A DIW tanulmánya idén és jövőre 1-1 millió, 2017-18-ra fél-fél millió menekült érkezésével számol és feltételezi, hogy a menekültek 40%-a legalább 20 évet tölt Németországban. Az intézet vezetője szerint akkor is pozitív szaldóval kalkulálhat az ország, ha a menekültek négy év után hazamennének, mert érkezésük olyan gazdaságélénkítő hatású, ami 10, 20, 30 év múlva is kifizetődő lesz.