Egyre bizakodóbb az Erste

Vágólapra másolva!
Az osztrák Erste Group feljavította idei profitelőrejelzését azután, hogy az első kilenc hónap alapján nyereségessé vált. Az eredményességet főként a magánbanki szolgáltatást nyújtó, valamint a kis- és közepes vállalakozásokat segítő üzletágak élénkülése alapozta meg.
Vágólapra másolva!

Az Erste most azzal számol, hogy a sajáttőke-arányos nyeresége (ROTE) idén 10 százalék körüli lesz az eddig várt 8-10 százalék helyett. A bank jövőre már 10-11 százalékos ROTE mutatóval számol.

A bank adózott eredménye a szeptember végéig tartó három hónapban 764,2 millió euró lett,

szemben az egy évvel korábbi 1,42 milliárd euró veszteséggel.

Az eredményjavulást visszafogta a korábbi frankhitelek kormányzati döntéssel kikényszerített konverziója Horvátországban. A háromnegyed évben a nettó kamatbevétel 3,32 milliárd euróra mérséklődött az egy évvel korábbi 3,37 milliárd euróról. A nem teljesítő hitelek aránya 7,4 százalékra zuhant az egy évvel korábbi 8,5 százalékról.

Az Erste honlapján szereplő adatok szerint

a bank Magyarországon már kevésbé volt veszteséges,

mint egy évvel korábban. A veszteség az első háromnegyed évben 47,2 millió eurót tett ki az egy évvel korábbi 370,7 millió után.

Szeptember végén a nem teljesítő hitelek nagysága az Erste bank magyarországi leánybankjánál 789 millió euró volt, aránya pedig 21,9 százalék.

Az Erste Bank Magyarország mérlegfőösszeg alapján harmadik legnagyobb bankja (az OTP és a K&H után).