Kína szankcionálná a golfozást és a falankságot

European Tour adds Shenzhen International to 2015 schedule China Chinese Guangdong Shenzhen International golf tournament golfer  Kína
Li Haotong of China plays a shot during the Shenzhen International golf tournament at Genzon Golf Club in Shenzhen city, south China's Guangdong province, 19 April 2015. Golf fans throughout the Pearl River Delta region of China had the chance to see some of the world's best golfers in action following the announcement that the inaugural Shenzhen International was held at Genzon Golf Club, in the Longgang district of Shenzhen, from April 16–19, 2015. With a field comprising 100 players from The European Tour, 50 players from China Golf Association and six sponsors’ invitations, the US$2.5 million tournament played the week after the year’s first Major, the Masters Tournament.
Vágólapra másolva!
A Kínai Kommunista Párt központi bizottsága október végén döntött a 13. ötéves tervről, mely a kormány 2016-2020 közötti időszakra tervezett főbb gazdasági és fejlesztési kezdeményezéseit tartalmazza, sőt új korrupició-ellenes intézkedésekről is döntöttek. Matthew Sutherland, a Fidelity ázsiai régióért felelős igazgatója szerint az itt elhangzottak megalapozzák a bizalmat a kínai részvények iránt. 
Vágólapra másolva!

Növekedés

Az eddig megjelent nyilatkozat úgy fogalmaz, hogy a gazdaság célja a következő öt évben „közepes vagy nagyarányú” növekedés lesz. Az elemzők ezt úgy értelmezik, hogy az ország 2010 és 2020 között továbbra is meg akarja duplázni a gazdaság méretét. Ehhez a következő öt évben évi átlag 6,5 százalékos növekedésre lesz szükség.

A Fidelity szerint ez a megfogalmazás kedvezőbb, mintha makacsul ragaszkodnának egy évi fix 7 százalékos növekedési célhoz, amire szintén esély volt. A cél inkább legyen alacsonyabb, de reális, mint túl magas. Az olyan reformok üdvözlendők, melyek

a hangsúlyt a beruházás helyett inkább a fogyasztásra helyezve igyekeznek folytatni a gazdaság kiegyensúlyozását.

Azonban minél magasabb a növekedési cél, annál jobban árt a gazdasági egyensúlynak, mivel így Kínának a hiány pótlása és a cél elérése érdekében adósságból finanszírozott állóeszköz-beruházásokat kell végrehajtania.


A kínai GDP alakulása 2005 óta Forrás: Tradingeconomics.com

A növekedés kapcsán a nyilatkozat konkrétan utal arra, hogy Kína a fejlettebb iparágak felé kíván elmozdulni, és jelentősen növelnie kell a fogyasztás által a gazdasági növekedésre gyakorolt hatás mértékét. Ehhez gyorsítani kell az urbanizációt. A beszámoló a mezőgazdaság modernizálását és a vidéki szegénység 2020-ig történő felszámolását is megemlíti még. A közlemény leszögezi, hogy a kormány a stabil növekedés zálogát a reformokban látja.

Nyitás

Kína nyitni szeretne a világ felé, és

nagyobb részt akar vállalni a globális irányítási folyamatokból és a világkereskedelemből.

Átláthatóbbá kívánja tenni a jogszabályi környezetet, hogy a külföldi vállalatok egyszerűbben tudjanak üzleti tevékenységet folytatni Kínában. Tervezik egy olyan tiltólista összeállítását, melynek célja, hogy a lehető legkevesebb olyan ágazat legyen, melyben nem engedélyezik a külföldi befektetéseket. Ez arra utal, hogy a kormány továbbra is a kínai tőkeszámla nyitottabbá tételére és a renminbi nemzetközi valutává változtatására törekszik – mindez összhangban van azzal, hogy Kína azt szeretné, ha a renminbi is bekerülne az IMF SDR valutakosarába.
Hamarosan kiderül, hogy a jüan bekerül-e az IMF valutakosarába, ezáltal is világvalutává lépve elő a dollár, euró, font és a jen mellett Forrás: Getty Images/Ulrich Baumgarten

Demográfiai problémák kezelése

A legnagyobb hírértékkel bíró bejelentés az egygyermekes családmodellre vonatkozó szabályok enyhítésével kapcsolatos. Kína mostantól minden házaspárnak két gyermek vállalását engedélyezi, hogy így ellensúlyozza a munkaképes korú népesség számának csökkenésében és az ellátásra szorulók arányának növekedésében megnyilvánuló kedvezőtlen demográfiai folyamatokat.

Erre a legtöbben gazdaságélénkítő intézkedésként tekintenek, de arról sem szabad megfeledkezni, hogy a gyermekek is ellátásra szorulnak mindaddig, amíg el nem érik a munkaképes kort.

A születések számának növekedése tehát körülbelül húsz évre inkább növeli az ellátásra szorulók arányát,

és az előnyök csak mintegy húsz év múlva jelentkeznek majd.

Sokat kell még arra várni, hogy érződjön a családpolitikai lazítás hatása Forrás: AFP/Frederic J. Brown

Itt említették még az szociális védőháló megerősítését is, amely a fogyasztás növelésének egyik alapja azáltal, hogy nagyobb biztonságérzetet ad a polgároknak, ha tudják, az állam vigyáz rájuk – vagyis „fokozódó jólét érzése tölti el” őket, ahogy a kommüniké fogalmaz. Ezt az intézményrendszer hatékonyabbá tételével, például a nyugdíjrendszernek a teljes lakosságra való kiterjesztésével és a súlyos betegségekre vonatkozó, teljes körű egészségbiztosítással kívánja elérni a kormány.

Gyanús, ha a kínai hivatalnok golfozni jár Forrás: Imaginechina/Shen Ao

Golfozás és falánkság

A plénum előzetes határozatokat hozott korábbi, korrupt hivatalnokok párttagságának megszüntetéséről és megemlítette, hogy további erőfeszítéseket kell tenni a korrupció leküzdése érdekében, hogy „a hivatalnokok ne akarjanak, ne merjenek, és ne is tudjanak korruptak lenni, akkor se, ha szeretnének”.
A hivatalnokokra vonatkozó új,

korrupció-ellenes fegyelmi intézkedések először említik szabálysértésként a golfozást és a falánkságot.