A december 31-i évfordulós kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással rendelkezők november 11-ig kapnak értesítést jövő évi díjaikról. Ennek alapján december 1-jéig dönthetnek a meglévő szerződésük felmondásáról, az esetleges biztosítóváltásról - figyelmeztetett az MNB. 

A jegybank a témában kiadott közleményében kiemelte, hogy folyamatosan vizsgálják a biztosítók frissen meghirdetett kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) tarifáit, illetve az elektronikus biztosítási alkuszi portálokat.

13 biztosító hirdetett új tarifát

Azok számára, akiknek az év végén jár le a biztosításuk a biztosítók hétfőn hirdették meg a tarifákat. Az idén szeptember végén az MNB adatai szerint 4497 ezer gépjárműre volt érvényes kgfb szerződés, ennek 44 százaléka olyan, amely fordulója az esztendő végére esik. Durván 2 millió gépjármű tulajdonosát érinti tehát a mostani akció. Tavaly még az élő szerződések 52,5 százaléka volt ez az adat, akkor az érintettek 10 százaléka (246 ezren) váltott biztosítót. 

A kgfb-piacon jelen lévő 15 biztosító közül 13 új díjtarifákat hirdetett meg. A jogszabályi előírások alapján az új díjak - amelyeket legalább 60 nappal életbe lépésük előtt kell közzétenni - az MNB internetes honlapján is elérhetők. Egy biztosító korábban változtatott díjtarifáin, az Astra Biztosító - amelynek tevékenységi engedélyét visszavonta a román pénzügyi felügyelet - magyarországi fióktelepe pedig nem hirdethetett új díjakat.

Folyamatosan ellenőrzik az alkuszokat

Az alkuszi portálok ellenőrzésénél külön vizsgálati szempont az MNB témában kiadott közleménye szerint, hogy alkalmazzák-e a jegybank által többek között az online biztosításközvetítői portálok működésére vonatkozóan májusban kiadott ajánlást. Amennyiben az MNB szakemberei bármilyen hiányosságot, netán jogsértést találnak, a jegybank haladéktalanul intézkedést hoz.

Egyre nagyobb szerepe van a biztosítóválasztásban a szolgáltatás minőségénekForrás: MTI/Krizsán Csaba

A díjtarifák ellenőrzése ugyanakkor - az évközi díjhirdetési lehetőségnek köszönhetően - folyamatos feladatot jelent: 2015-ben a piaci szereplők összesen 77 alkalommal hirdettek meg új kgfb-díjakat.

Az MNB azt javasolja, hogy a 2016-ra vonatkozó, január 1-jén esedékessé váló biztosítási díját minden szerződő mielőbb fizesse meg a biztosítójának, mert ha a díj az esedékességétől számított 60. napig nem érkezik meg a biztosítóhoz, a kgfb-szerződés megszűnik.

Emelkednek a tarifák

A kgfb-díjak 2008 óta tartó meredek csökkenése – amelynek következtében a díjak három éve már olyan alacsonyak voltak, hogy több szegmensben nem nyújtottak kellő fedezetet a károkra és a költségekre – tavaly megfordult. A naptári évfordulós szerződések tarifáit a biztosítók átlagosan 20,4 százalékkal növelték 2014 végén, az átlagdíj viszont csak 8,6 százalékkal nőtt 2015 elejére az egy évvel korábbihoz képest. A díjnövekedés jelentős részben a személyi sérüléses károk, illetve a balesetek növekvő számának volt köszönhető.

A legjelentősebb állományt jelentő személyautóknál az átlaghoz képest alacsonyabb, mindössze 4 százalékos átlagos díjemelkedés történt tavaly a piacon. Az éves szinten megfigyelhető mérsékeltebb díjemelkedést elsősorban az okozta, hogy az üzembentartók egy része – jellemzően kedvezőbb tarifájú biztosítónál kötötte újra szerződését.

Nem csak az ár fontos

A legjelentősebb online alkuszok adatai szerint ugyanakkor a szerződést váltó ügyfelek 34 százaléka tavaly nem a legolcsóbb kgfb-ajánlatot választotta. Egy évvel korábban ez az arány még csak 26 százalék volt, tehát az árérzékenység mellett egyre nagyobb szerepet játszik a szolgáltatás minősége, a szolgáltató megbízhatósága és az együttkötési kedvezmények is - emelte ki a jegybank közleményében.

Figyelni kell a határidőkre

A naptári évfordulós kgfb-ügyfeleknek jelenlegi biztosítójuk november 11-ig küldi el 2016-ra érvényes új díjtarifájukat. Ezt követően 2015. december 1-jéig dönthetnek arról, hogy maradnak-e eddigi biztosítójuknál (ebben az esetben jelenlegi biztosításuk díjfizetéssel automatikusan továbbél) vagy új kgfb-szerződést kötnek.

Az MNB javasolja, hogy a már a jövő évre vonatkozó, január 1-jén esedékessé váló biztosítási díját minden szerződő mielőbb fizesse meg a biztosítójának, mert amennyiben a díj az esedékességétől számított 60. napig a biztosítóhoz nem érkezik meg, a kgfb szerződés megszűnik.