Bezárt az utolsó bureksütöde

Illegális bevándorlás - Sentilj
Szögesdrót Sentiljnél
Vágólapra másolva!
A legtovább nyitva tartó bureksütöde is bezárt szombatra a sentilj–spielfeldi szlovén–osztrák határátkelőnél, amely a migránsok legjelentősebb áteresztési pontja a két ország között – tapasztalta az MTI tudósítója.
Vágólapra másolva!

Október második felében még sok üzlet kínálta szolgáltatásait a határ mindkét oldalán. A szlovén oldalon főként adómentes boltok és szolgáltatások működtek az osztrák bevásárlóturizmus kiszolgálása érdekében.

Jó üzlet volt

Eleinte a migránsok is jó üzletet jelentettek a kereskedőknek, hiszen kartonszám vásárolták a cigarettát, az üdítőt, és a büfék előtt is hosszú sorok kígyóztak, sokszor tízesével vitték az óriáspizzákat.

Szögesdrót Sentiljnél Forrás: MTI/Varga György

Betett a határzár

A főútvonal mentén található átkelő lezárásával először az osztrákok és a szlovének, a bevásárlóturisták maradtak el, majd a táborrendszer mind kiterjedtebb kordonozása után már a migránsok sem fértek hozzá a boltokhoz. Ekkor még a dohánybolt és a bureksütő kitartott, a migránsok ugyanis

megkérték a járókelőket, általában az újságírókat, hogy vegyenek nekik pizzát vagy cigarettát.

Ilyenkor előre odaadták a pénzt, és mindig meg is kapták az árut. Egy idő után viszont a hatóságok megszüntették ezt a rendszert, így bedobta a törülközőt a koszovói burekes is.